SLUŠAJ ME

Povodom odluke Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH da ponovo organizuje proteste i isključenja sa dijalize, Gradski odbor Naše stranke Zenica izražava žaljenje što je došlo do situacije da ova grupa pacijenata mora opravdanim protestima tražiti svoja prava nakon što nadležni u proteklih par godina nisu učinili skoro ništa da se njihov položaj popravi.

Skrećemo pažnju kako ni dvije godine nakon usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja nije došlo ni do kakvih promjena nabolje. Naprotiv, velika je šansa da su predstavnici Udruženja u pravu kada sumnjaju da se transplantacije u FBiH sve manje rade jer je riječ o opstrukciji kako bi se favorizirale transplantacije u inostranstvu. To dokazuje činjenica kako je u FBiH ove godine obavljeno manje transplantacija nego u prethodnih pet godina iako postoje uslovi da ih bude mnogo više.

Naša stranka pruža podršku dijaliziranim i transplantiranim pacijentima i razumije tešku situaciju u kojoj se nalaze usljed neadekvatne brige za njihove potrebe. Neophodna je hitna reakcija nadležnih kako bi se pomoglo i pacijentima ove kategorije ali i zdravstvenim radnicima koji se o njima brinu uz nedovoljne resurse i zastarjelu opremu.

Za svaku osudu je izostanak reakcije institucija kojima se Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika obratilo sa pismom upozorenja, te ističemo kako Naša stranka ovom udruženju i njihovim članovima stoji na raspolaganju sa svim svojim parlamentarnim kapacitetima.