Medicinski tehničari Kantonalne bolnice Zenica održali su dva polusatna štrajka upozorenja i to 10. i 16. oktobra. Jedan od povoda za štrajk bio je netačno i nelegalno evidentiranje mjesečnog fonda sati radnicima koji redovnim radom postignu višak ili manjak radnih sati u odnosu na radnike koji rade osmosatno radno vrijeme. Radilo se o nepoštivanju, a sada i negiranju dogovora između menadžmenta i sindikata, kada je dogovoreno da radnici neće biti oštećeni te da će im višak sati biti isplaćen, što je i Štrajkovi upozorenja su organizovani i zbog ignorisanja zahtjeva sindikata kada je u pitanju usklađivanje Pravilnika o radu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Štrajkovima se, također, željela skrenuti pražnja i na oduzimanje prava na skraćeno radno vrijeme radnicima sa posebnim uslovima rada.

Odgovor menadžmenta KBZ na nezadovojstvo radnika je, u najmanju ruku, sraman: “Uvest ćemo  četverobrigadno radno vrijeme”, te su dali nalog glavnim sestrama i tehničarima da sastave raspored rada po ovom sistemu. To znači rad po sljedećoj šemi: četiri radna dana od 7 do 15, nakon toga dan odmora, potom četiri radna dana od 15 do 23 s danom odmora nakon toga, a onda slijede četiri radna dana od 23 do 7, nakon čega bi radnici imali dva slobodna dana.

Ovaj sistem rada je napušten prije 20 godina, jer se samo nakon nekoliko mjeseci pokazao jako neefikasnim, sa strašnim posljedicama za psihofizičko zdravlje uposlenika, što je za posljedicu imalo direktno ugrožavanje zdravstvene njege pacijenata, jer izmoreno, psihofizički nestabilno osoblje nije bilo u stanju kvalitetno obavljati radne obaveze.

Stoga, Gradski odbor Naše stranke Zenica oštro osuđuje ovakav stav Uprave KBZ, jer, umjesto da se potrude i zajedno s radnicima nađu najbolje rješenje, služe se diktatorskim metodama ucjena, što će na kraju dovesti do masovnog odlaska ionako deficitarnog iskusnog osoblja. Iz Gradskog odbora Naše stranke Zenica izražavaju nadz da je ova odluka menadžmenta bila ishitrena i da će što prije biti povučena.

U suprotnom, smatraju da se radi o svjesnom ugrožavanju zdravstvene njege ljudi na liječenju te privatizaciji ove zdravstvene ustanove s obzirom na to da bi istrajavanje u ovoj odluci značilo sprovođenje samovolje menadžmenta.