Zbog štrajka prosvjetnih radnika nastava u Unsko-sanskom kantonu nije počela. Tim povodom Naša stranka Unsko-sanskog kantona izdala je saopštenje:

„Danas je trebala početi nova školska godina, međutim nije. Počeo je štrajk prosvjetnih radnika. Roditelji i djeca su razočarani. Sindikati, Vlada i ministarstvo odgovornost prebacuju jedni na druge i tako unose dodatnu nesigurnost u već prilično alarmantno stanje u obrazovanju USK. Pod hitno je potrebno poduzeti konkretne korake ka rješenju tog problema.

Glavni razlog štrajka je nepoštivanje potpisanog kolektivnog ugovora, i to onog dijela gdje je osnovica zaposlenih u obrazovanju trebala biti izjednačena s ostalim budžetskim korisnicima, što nije slučaj. Tu Sindikat ima puno pravo da traži svoja prava, pa i štrajkom, jer ne može se uvijek govoriti da nam je obrazovanje najpreče, a istovremeno radnike u obrazovanju diskriminirati manjim primanjima u odnosu na ostale budžetske korisnike. Radnici ne traže povećanje nego izjednačenje s drugima, što podržavamo.

Međutim, isto tako znamo da to nije jedini, pa ni glavni problem u obrazovanju USK. Smanjenje broja učenika traži promjene u organizaciji ukupnog sistema. Moraju se tražiti rješenja koja se neće ili će se što manje očitovati na smanjenje broja radnika i škola. Pregledom budžetske inspekcije utvrđena su brojna kršenja propisa u dosta škola, malverzacije sa brojem učenika, vrlo brojna sumnjiva bolovanja, zapošljavanja bez suglasnosti ministarstva i niz drugih nepravilnosti, što je nedopustivo. Mora se provesti informatizacija obrazovanja i kurikularna reforma. Spisak problema i obaveza ne staje ni na tome, ali ovo što je nabrojano smatramo da uz dobru volju može biti riješeno u toku ove školske godine.

Hitno je potrebno provesti procjenu tržišne i razvojne potrebe USK te u skladu s tim napraviti smjernice za pojedine obrazovne profile i na taj način definirati upisne politike i promocije deficitarnih zanimanja. Za to se treba formirati kros-funkcionalni tim sastavljen od stručnih ljudi iz osnovnog, srednjoškolskog i univerzitetskog obrazovanja dopunjen stručnjacima iz službe za zapošljavanje, privrednih/obrtničkih komora i slično.

S tim u vezi predlažemo da se sazove tematska sjednica Skupštine USK, na kojoj Sindikati, predstavnici roditelja, Vlada i poslodavci trebaju iznijeti realne prijedloge mjera, s rokovima za realzaciju te odgovornima za provedbu tih mjera. Zajedno moramo kreirati viziju budućnosti obrazovanja u USK.

S istim ciljem Naša stranka organizirat će okrugli sto na koji ćemo pozvati sve relevatne aktere u sferi obrazovanja. Cilj nam je naći put ka rješenju problema i dogovoriti rokove i obaveze za provedbu reforme obrazovanja. To je ono čega će se Naša stranka bezpogovorno držati, a nadamo se i ostali prisutni na Okruglom stolu.

O vremenu i mjestu održavanja Okruglog stola javnost ćemo obavjestiti uskoro.