Članovi Naše stranke USK najoštrije osuđuju verbalni napad federalnog zastupnika, Asima Kambera, na dopisnicu Informativno – tehničkog centra Bihać, Aidu Štilić.

Podsjećaju da je u četvrtak u prostorijama Vlade USK zastupnik Kamber najgrublje uvrijedio novinarku Štilić, izgovorivši  sramne uvrede i prijetnje na račun njenog izvještavanja.

Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kakvim Asim Kamber, SDA-ov političar iz Sanskog Mosta (kojeg je, bez obzira što ga Sanjani na zadnjim Općim izborima nisu izabrali za svog predstavnika, gosp. Bakir Izetbegović vođen odanošću ovog partijskog istomišljenika, ustoličio u Federalni parlament, jer on valjda na to ima pravo) ali i drugi članovi te stranke, sprječavaju novinare da bez straha i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pritom kršeći osnovne postulate tuđe lične slobode, demokratije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

Članovi Naše stranke ističu da je Kamber, kao iskusni član jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, napadom i prijetnjama Aidi Štilić, u izbornoj godini, nekoliko mjeseci prije početka službene kampanje, jasno stavio do znanja kakav tretman bh. novinari mogu očekivati u predstojećim izbornim danima, kao i to u kojoj mjeri poštuje kodeks zastupničkog ponašanja.

Naša stranka poziva federalnog zastupnika Asima Kambera da vrati mandat, ali i svakog drugog političara koji atakuje na slobodu izražavanja i sva druga prava novinara. Istovremeno očekuju od domaćih i međunarodnih organizacija da stanu u zaštitu novinarske profesije, kao i prava svih novinara i novinarki u BiH da slobodno i dostojanstveno, bez straha od progona obavljaju svoje novinarske zadatke.