Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona, dala je podršku budžetu Unsko-sanskog kantona za 2020. godinu vodeći se odgovornošću koju svi imamo da djelujemo hitno u vremenima najveće krize koja nas je zadesila nakon rata. To podrazumijeva i odustajanje od mnogih političkih zahtjeva i uvjeta na kojima smo, donedavno, sve do izbijanja pandemije novog koronavirusa (COVID-19) insistirali.
„Situacija u kojoj se nalazimo nakon izbijanja pandemije nema niti jedan promil sličnosti sa onom u kojoj smo bili samo nekoliko sedmica ranije. Vodeći se tom mišlju, Kantonalni odbor Naše stranke USK zauzeo je stav da je budžet neophodno podržati kako bi se u što kraćem roku mogla staviti u operativu interventna sredstva za suzbijanje širenja novog koronavirusa na području našeg kantona. Svjesni smo da će ovaj budžet, uslijed kriznih vremena koja će potrajati, doživjeti niz rebalansa i bolnih rezova za koje se nadamo da je Vlada spremna.
Vjerovali smo da će isti stav zauzeti svi skupštinski zastupnici i da ćemo u ovim kriznim vremenima pokazati neophodno zajedništvo. Žao nam je što do toga nije došlo i što je vanredna sjednica skupštine i u ovakvoj situaciji iskorištena za politikanstvo.
Nadamo se da će usvajanje budžeta olakšati napore našeg zdravstvenog sistema, Vlade, kriznih štabova i svih drugih nadležnih organa u borbi sa zaustavljanjem širenja epidemije COVID-19. I ovim putem apelujemo na građane da se pridržavaju svih uputa nadležnih organa i da shvate da virus možemo zaustaviti samo ako se budemo ponašali krajnje odgovorno i disciplinirano u narednih nekoliko sedmica.
Takođe se nadamo da će svi politički subjekti u Unsko-sanskom kantonu biti svjesni izazova koji nas čekaju narednih mjeseci, a možda čak i godina. U tom periodu, ako želimo da spasimo našu privredu i poljoprivredu, svoja politička neslaganja i razmirice ćemo morati zaboraviti i djelovati zajednički uz zajednička odricanja. U tom smjeru će ići i politički prijedlozi Naše stranke u budućem periodu“, poručili su iz Kantonalnog odbora Naše stranke u USK.