Odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da univerzitetsko-kliničkim centrima čiji je osnivač Federacija BiH dodijeli 30 miliona KM u kantonalnom odboru Naše stranke u USK smatraju nepravednom jer je izostavljena pomoć Unsko-sanskom kantonu.
“Unsko-sanski kanton je i prije Corona virusa bio na izmaku snaga. Migrantska kriza ga je pogodila u većoj mjeri nego sve druge kantone zajedno. On također bilježi i najveći egzodus stanovništva – mladih i zdravih ljudi, što uključuje i veliki broj zdravstvenih radnika. U USK imamo veliki broj ljudi koji su rizična skupina kad je Corona virus u pitanju a zdravstvo je na koljenima i što se tiče kadrova i smještajnih kapaciteta i trenutno jedinog sredstva za bolničku pomoć oboljelima – respiratora.
U ovakvim okolnostima ne dati niti jednu marku pomoći kantonalnoj bolnici u Bihaću je nedopustivo. Kod epidemije ne može biti privilegovanih jer ako se kriza rasplamsa u USK niti jedan kraj u BiH neće biti pošteđen. Odluka Vlade FBiH dovela je do velikog negodovanja među stanovništvom, takav čin je neoprostiv. U vremenu kad je jedan od osnovnih uslova za uspješan izlazak iz krize suzbijanje panike i ulijevanje osjećaja povjerenja, Vlada FBiH radi suprotno.
Pozivamo Vladu FBiH da pod hitno izmijeni prethodnu ili donese novu odluku kojom bi se određeni novčani iznos poslao i našem kantonu. Pod hitno za Unsko-sanski kanton nabaviti respiratore i antiviralne lijekove.”