Naša stranka Tuzlanskog kantona smatra neadekvatnim i neracionalnim sadašnji Zakon o raspodjeli indirektnih poreza u FBiH.

Aktuelnim zakonskim rješenjem uspostavljen je neodgovarajući sistem raspodjele tako sakupljenih sredstava paušalnim uvođenjem tzv. pondera kojim su i građani Tuzlanskog kantona dovedeni u značajno podređen fiskalni položaj.

Na pomenuti način, najmnogoljudnija i industrijski najuspješnija regija sa najmanjim deficitom u trgovinskoj razmjeni u FBiH od 2006.  godine, godišnje gubi desetine miliona KM, neopravdano značajno zaostajući razvojno.

Također, sasvim je jasno da su slični pokušaji svih dosadašnjih vladajućih stranaka bili potpuno deklarativne prirode i završavani su i prije nego što su stvarno i započeti, pod pritiskom otuđenih lobija centralističke političke moći.

U tom smislu, Naša stranka Tuzlanskog kantona smatra ovaj problem jednim od najznačajnijih i nakon narednih opštih izbora, i uspostave nove vlasti,  te će vrlo konkretno i beskompromisno ući u njegovo razrješavanje u interesu svih građana Tuzlanskog kantona. I neće odustati od toga.