Sinoć je u sarajevskoj Vijećnici održan koncert u znak sjećanja na propali pokušaj vojnog udara u Turskoj pod nazivom Junačke pjesme. Najviši zvaničnici BiH iz reda SDA te Islamske zajednice događaju su pokušali dati državni legitimitet prisustvujući mu u ime države.

Ne vidimo problem u činjenici da SDA daje podršku čemu hoće, ali ako uzurpira državne ovlasti da u ime države da legitimitet Erdoganovom režimu i njegovoj borbi za apsolutizam u Turskoj, onda je to na simboličkoj razini slično onome što se u Turskoj desilo prije dvije godine. SDA nije država!

U isto vrijeme dok oni slave, u turskim zatvorima leži na hiljade Turaka i Turkinja nevino optuženih da su pomagali državni udar, a ustvari su bili samo kritičari Erdogana i njegove partije.

Podsjećamo, osnivači SDA, uključujući i Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, su prije rata bili žrtve progona kao neistomišljenici režima. Umjesto da se na osnovu toga odrede za podršku nevinima u turskim zatvorima, oni podržavaju one koji su ih zatvorili.

Ovakvim potezom doprinose i rastu separatističkih tendencija u državi te međuetničkom nepovjerenju i to u izbornoj godini. Neodgovorna, štetna politika kakva od njih nije iznenanuđujuća, ali im na nju ne daju pravo državne funkcije koje obnašaju, oni ih zloupotrebljavaju.