dav
      SLUŠAJ ME

Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Grbavica II – Strojorad“ usvojen je na Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo. Vijećnici Naše stranke glasali su protiv tog Nacrta.

„Jučer je u vezi s Nacrtom održana i javna rasprava za koju je interes pokazao veliki broj građana čije je negodovanje pokazalo da smo ispravno postupili kad smo glasali protiv“, kaže Robert Pleše, vijećnik Naše stranke u Općini Novo Sarajevo.

Ono što u Našoj stranci zamjeraju ovom Nacrtu jest što je gabaritnost objekta koji se planira graditi četiri puta veća od onog koji je za to naselje propisan urbanističkim planom.

„To povlači mnogo negativnih implikacija. One su sve izerečene na jučerašnjoj javnoj raspravi. Naša je sumnja da bi taj objekt od 22 sprata bio opterećujući za postojeću saobraćajnu infrastrukturu i u smislu parking prostora i u smislu saobraćaja u kretanju. Radi se o preko hiljadu novih stanovnika, a ne postoji plan kako bi se to odrazilo na obrazovne, sportske, bolničke i druge institucije, da li su one potkapacitirane da to podnesu? U kojoj mjeri bi objekat ugrozio zelene površine i uticao na strujanja zraka u smislu povećane zagađenosti? Sve su to pitanja koja traže jasne odgovore a na gotovo nijedno pitanje na jučerašnjoj javnoj raspravi predstavnici općinskog načelnika kao predlagača Nacrta odluke te urbanisti iz nadležnih institucija nisu imali odgovore. Mnogi odgovorni u ovom procesu na javnoj raspravi nisu se ni pojavili, kao što su investitor, načelnik opštine, predstavnici resornih kantonalnih ministarstava i brojni drugi. Mi jesmo za investicije, jesmo za gradnju, ali u sve njene detalje moramo biti upućeni i mora biti dokazano da gradnja neće štetiti lokalnoj zajednici i da joj može donijeti određene dobrobiti u smislu povećanja kvaliteta života“, kaže Rusmir Haseta, Općinski vijećnik Naše stranke.

Miomirka Melank, članica Općinskog odbora Naše stranke, kaže da sve stvari koje su navedene kao korisni sadržaji koje će donijeti novi objekat, a što su predstavljači Nacrta odluke predstavili kao potrebu lokalne zajednice, ustvari to nisu.

„Nejasno je kako su došli do zaključka da je tržni centar potreba stanovništva. Svi prisutni na javnoj raspravi su rekli da im ne treba, a u Novom Sarajevu je najveća koncentracija tržnih centara. Naveden je i hotel kao potreba lokalne zajednice a u neposrednoj blizini je Bristol. Navedena je i banka, a sve inostrane banke koje su prisutne u BiH, prisutne su uokolo planiranog objekta u omjeru od nekih 500 metara“, kaže Melank.

Anesa Karaselimović, također članica Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu, na javnoj raspravi otkrila je niz nejasnoća u vezi sa samim vlasništvom nad parcelom koje također zahtijevaju jasnija objašnjenja koja nadležni prisutni na javnoj raspravi nisu znali dati.

Zastupnici Naše stranke bit će protiv predloženog plana i dalje sve dok se on ne uskladi s nadređenim mu urbanističkim dokumentima i potrebama lokalne zajednice.