Zaraženi pacijent jučer je doveo i osoblje i pacijente Kliničke sveučilišne bolnice u Mostaru u opasnost. Posljedice njegove neodgovornosti još se ne znaju, ali mogu biti kobne po cijeli grad. Još nije jasno da li je slučaj posljedica samo pacijentove neodgovornosti ili je kriv i neko od osoblja. Tim povodom iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru traže uključivanje Tužilaštva u cijeli slučaj.
“S obzirom na to da postoje indicije da je u slučaju liječenja pacijenta zaraženog virusom COVID-19 došlo do onog što se definiše u Krivičnom zakonu Federacije BiH kao ‘krivično djelo protiv zdravlja ljudi’, što je precizirano u članu 225 i 229 (Prenošenje zarazne bolesti i nesavjesno liječenje) pozivamo Tužilaštvo da otvori istragu o ovom slučaju.
Potrebno je istražiti i u što skorijem vremenskom periodu informisati javnost o dešavanjima u vezi s pomenutim slučajem kako bi se sankcionisali oni koji su eventualno napravili grešku a građanima vratilo povjerenje u zdravstveni sistem i medicinsko osoblje. Ukoliko nije bilo propusta, važno je također da to građani znaju kako bi se izbjegle glasine i širenje panike.
U periodu koji je pred nama, ključan je iskren i odgovoran pristup i komuniciranje istine. Svjesni smo da je situacija teška, da niko nema iskustva sa pandemijom ovih razmjera, baš zato se moramo moći osloniti jedni na druge, ali i na sistem. Svako gledanje kroz prste, zaobilaženje protokola, neprijavljivanje neodgovornih i nesavjesnih će nas sve skupo koštati. Način na koji su se stvari u Mostaru odvijale do sada hitno moramo ispraviti”, rekli sui z Naše stranke.