„Kada pitate građane kakva su njihova iskustva sa zdravstvenim sistemom u HNK, nerijetko se čuju priče o mitu, pogrešnim dijagnozama i tretmanima, pa do uobičajenih nedostataka osnovnih higijenskih i drugih materijala za rad i boravak u bolnici. Novac za operacije prikupljamo putem telefonskih humanitarnih akcija, a doze krvi redovno tražimo od prijatelja i poznanika. To nije sistem, to je opći haos u zdravstvenom sektoru”, izjavila je Amna Popovac iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

S tim u vezi GO Naša stranka Mostar najavljuje kampanju “Kako zdravlje?” koja će se odvijati u februaru, a u cilju kreiranja prijedloga reforme zdravstva koju ćemo građankama i građanima HNK ponuditi kao dio seta rješenja u kampanji za opće izbore 2018 godine.

Jednak broj pritužbi na sistem zdravstva u HNK, kao i građani, imaju i zdravstveni radnici. Podsjećamo, godina je počela štrajkovima upozorenja Sindikata ljekara, stomatologa i medicinskih radnika HNK.

“Nama je potrebna Vlada koja će djelovati proaktivno i preventivno, koja neće čekati pet do dvanaest da se najavi generalni štrajk, kao što je bio slučaj sada, pa da napokon odluče da otvore pregovore sa sindikatima. Potrebna nam je Vlada koja bi iskoristila ovaj trenutak i pregovore koji slijede da osmisle sveobuhvatnu reformu zdravstva u HNK. Potrebno je na bolji način riješiti finansiranje i upravljanje zdravstvenim ustanovama, kako bi se spriječila katastrofalna situacija u kojoj se trenutno nalaze. Neophodno je uvesti drugačije, suvremene modele upravljanja bolnicama i politike razvoja istih, kao i upravljanje ljudskim resursima, tj. sankcionisanje lošeg, a nagrađivanje kvalitetnog i profesionalnog medicinskog osoblja, kojeg uisitinu ima, te kreiranje boljih uslova za rad kako bi se spriječio trend njihovog odlaska u inostranstvo”,  kazala je Popovac.