Činjenica da se Lukavac našao na neslavnoj listi od stotinu najzagađenijih gradova na svijetu te da je po tom pitanju prvi u Europi, uopšte ne brine opštinske vlasti – kažu iz Općinskog odbora Naše stranke u tom gradu.

„Mi iz Naše stranke imamo dojam da se se oni bore da Lukavac bude među prvima i na listi najdevastiranijih i najprljavijih gradova na svijetu. Prosto je neshvatljivo da se i ono malo igrališta za djecu koja su postojala u našem gradu, konstantno i bez ikakvih posljedica za devastatore, pretvaraju u parkirališta i deponije smeća.“

Jedan od primjera je i igralište koje se nalazi ispred ulaza u osnovnu školu u Lukavcu.

„Prije nekoliko godina to je igralište bilo ograđeno, s koševima, i djeca su se tu igrala i bavila sportom. Danas je to parking za kamione, neregistrovana i registrovana vozila, mjesto gdje se odlažu ogromne količine otpada, koji se mjesecima ne odvozi i samo se gomila. Dakle, u centru grada je stvorena legalna deponija smeća koja je svakim danom sve veća i veća“ – izjavila je Alma Đuranović, potpredsjednica OO Naša stranka Lukavac.

Sada već davne 2016. godine na ovu temu su reagovali iz Naše stranke, ali situacija se nije promijenila, naprotiv. Đuranović zahtijeva od opštinskih službi i komunalnog preduzeća konkretne prijedloge i rješenja:

„Da li takav prizor treba da bude dio edukacije za sve učenike osnovne škole, da li je to način na koji učimo djecu kako treba da se ponašaju prema svom gradu i zaštiti okoline. Poražavajuće je nepostojanje reakcije na deponiju smeća doslovno ispred njihovih vrata, od strane profesora i direktora osnovne škole u Lukavcu. Da li to oni uopće primjećuju? Samo po sebi postavlja se pitanje kome to povjeravamo djecu da ih obrazuju i vaspitaju.

Građani žele da svoju djecu mogu negdje odvesti da se poigraju i bave bilo kakvim sportom te da, ako već žive u zatrovanoj sredini, barem ne moraju da gledaju smeće i hodaju po njemu u centru grada, kao da se nalaze na nekoj divljoj deponiji.

Zato očekujemo od opštinskih organa, inspekcijskih službi, komunalnog preduzeća i svih građana da se maksimalno angažuju u cilju spašavanja ovog grada od totalnog uništenja.

Tražimo od opštinskih službi da urede sve lokacije koje su nekada bila igrališta za djecu i da onemoguće odlaganje smeća i parkiranje vozila na istim. Tražimo od komunalnog preduzeća da redovno odvozi komunalni otpad i da osmisli način prikupljanja ostalog otpada, kako bi se spriječile deponije po gradu. Tražimo od komunalne inspekcije da rigorozno i maksimalnim kaznama kazne sve one prekršioce  koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom. Molimo i sve stanovnike naše opštine da se ponašaju odgovorno prema svojoj okolini.“