Općinski odbor Naše stranke u Kaknju uputio je načelniku Općine pitanje kad će biti popravljene mjerne stanice za monitoring zagađenja zraka. Razlog je što samo s pouzdanim mjerenjem mogu biti poduzete učinkovite mjere za smanjenje zagađenja, ali i data adekvatna upozorenja građanima.

Umjesto odgovora, načelnik je optužio NS za skupljanje političkih poena i to putem medija prikazujući zagađenje u Kaknju kao neophodnu žrtvu za egzisteniciju zajednice.

U NS Kakanj kažu da žrtva višestruko prelazi dobrobiti na koje načelnik upućuje:

„Načelnik Šljivo u svom odgovoru u vezi sa problemom zagađenog zraka u Kaknju na samom početku iznosi neistinu kad kaže da stanica za mjerenje kvaliteta zraka radi, a onda je blago ublažava i kaže da ‘…radi, istina, u manjem obimu zbog kvara, ali i ono što trenutno mjeri pokazuje veoma visoku zagađenost zraka u Kaknju’,  što nije tačno, jer ono što se mjeri ne pokazuje nikakvo zagađenje. Onda tvrdi da nama ni ne treba mjerenje, jer je zagađenost ‘općepoznata činjenica’, koju valjda ne treba mjeriti, jer se već sve unaprijed zna. I otprilike tako ide načelnikov osvrt  uglavnom temeljen na poluistini, poluodgovorima i paušalnim procjenama.

Načelniče, za početak, nadamo se da ste svjesni ozbiljnosti Vaše izjave da bi kod nas svaki dan bila proglašena Epizoda ‘Pripravnost’.  Epizode i postoje kako bi spriječile nesagledive posljedice na građane/ke, a ne zaustavile normalno funkcionisanje grada. Kako i kada je zdravlje zvanično postalo tako jeftino i nebitno?

Krajnje je vrijeme da se Vi i većina u Općinskom vijeću prestanete igrati sa senzibilitetom građana spominjanjem egzistencije kao jedinog i najvažnijeg argumenta u raspravi o zagađenju zraka. Zagađenje zraka jeste višedecenijski problem, ali po svemu sudeći i ostat će tako, jer nikad ozbiljno niste pristupili njegovom rješavanju. Od onog momenta kada zdravlje i zaštita okoliša postanu prioritet, problemi se mogu riješiti  za najviše 10 godina.

U evidenciji Doma zdravlja Kakanj iz 2016. godine, općina Kakanj ima 927 oboljelih od karcinoma, dok je svake godine barem 12 novih slučajeva raka pluća. Dug je spisak i ostalih bolesti koje su povezane sa zagađenim zrakom. Sve je više dokaza koji povezuju zagađenje zraka sa demencijom, a novi dokazi pokazuju da čestice zagađenja zraka putuju kroz pluća trudnica i skupljaju se u placentama, štete djeci prije nego što se i rode. Predlažemo Vam da posjetite Dom zdravlja tokom zimskih mjeseci i uvjerite se koliko se puta dnevno koristi inhalator.

 

Kažete da težite harmoniji između razvoja industrije i očuvanja okoliša i da to radite godinama. To je još jedna od, najblaže rečeno, ispraznih fraza kojih ne manjka u Vašem odgovoru.  Da je to tako, dovoljno je pročitati ‘Analizu utroška sredstava prihoda iz naknada od aerozagađenja u općini Kakanj’, 5.tačku ‘Način utroška sredstava od naknade za zagađenje  zraka u Kaknju’ (Izvještaj pripremljen u okviru projekta udruženja Alternative Kakanj ‘Povećan uticaj OCD u kreiranju okolišnih politika’ uz podršku Balkan Monitoring Public Finances, august 2019.) . U ovoj i u prošloj godini u općinski budžet je uplaćeno 15.064.827,41 KM, a da niko od anketiranih građana nije znao odgovor na pitanje gdje su uložena ta sredstva.

Kažete da ćete širiti mrežu grijanja, ali tek kad popravite postojeću, i da to činite iz sredstava koja dobijate iz Termoelektrane. Možda dijelom, od  sredstava koja Vam preostanu od prikupljanja političkih poena izgradnjom putne infrastrukture, zapošljavanjem pripravnika, poljoprivrednih poticaja, rata kredita JP Vodokom,

poticaja za zapošljavanje i tako dalje. Zato načelniče, kada nekome spočitavate da ‘…zarad političkih poena likuje nad tužnom kakanjskom sudbinom’, predlažemo Vam da se Vi i oni koji planiraju utrošak sredstava od zagađenja zraka u Kaknju, pogledate u ogledalo i vidjet ćete lica onih koji kroje ‘tužnu kakanjsku sudbinu’.

Ako nastavite širiti mrežu grijanja ovim (svojim) tempom, ni za 50 godina nećemo imati potpuno razvijenu mrežu grijanja u užoj i široj gradskoj jezgri, a kamoli u okolnim naseljima.

Zato, načelniče, predlažemo da oformite stručni tim koji će se baviti samo ovim problemom. Prvi zadatak tima treba biti da kreira plan smanjenja zagađenja u kojem će biti navedene sve kratkoročne i dugoročne mjere. Zbir efekta velikog broja malih mjera može u konačnom zbiru dovesti do značajnog smanjenja zagađenja. Vrijeme za djelovanje je ODMAH i izgovori ne postoje. Informišite javnost o zdravstvenim rizicima izlaganja zagađenom zraku i obavještavajte kada je zrak štetan za zdravlje, to je barem osnovno da se zaštite rizične grupe. Alarmi se pale godinama, a trenutno mi taj alarm ne možemo vidjeti ni u obliku brojki sa mjerne stanice.“