SLUŠAJ ME

Općina Kakanj je ove godine obezbijedila stipendije svim studentima sa područja općine Kakanj koji nisu dobili kantonalnu stipendiju. Nažalost, ne postoji takav senzibilitet za učenike srednjih škola sa prostora ove općine.

Općinski odbor Naše stranke Kakanj pohvaljuje odluku o stipendiranju svih studenata ali istovremeno podsjeća na svoj prijedlog iz aprila ove godine koji je predviđao da Općina Kakanj sufinansira troškove mjesečne karte u iznosu od 50% za sve učenike srednjih škola čije je mjesto stanovanja udaljeno od škole pet i više kilometara. Nažalost, Općinsko vijeće nije razmatralo ovu inicijativu.

U šturom odgovoru pomoćnika načelnika tada su navedene prepreke za sufinansiranje prevoza učenika kao što su loša infrastruktura i putevi, te mali broj učenika koji putuju iz određenih mjesta zbog čega ne postoji interes prijevoznika da voze na tim linijama. S obzirom na to da Općina nema ugovor ni sa jednom prevozničkom firmom, nego novac za sufinansiranje prevoza učenika iz socijalnih kategorija uplaćuje direktno na račun roditeljima, Naša stranka Kakanj smatra da argumenti navedeni u odgovoru pomoćnika načelnika nisu dovoljni.

„Načelnik i Općinsko vijeće, imajući u vidu da je srednjoškolsko obrazovanje važno za svaku zajednicu, a završena srednja škola ulaznica u svijet tržišta rada ili nastavak daljnjeg školovanja,  trebaju pokazati više sluha za probleme đaka vozara posebno onih koji dolaze iz porodica koje imaju više učenika. Zato tražimo od načelnika i Općinskog vijeća da ponovo razmotre našu inicijativu od 4. aprila 2019. i iznađu sredstva kojima će sufinansirati prevoz za sve srednjoškolce koji putuju pet i više kilometara, makar u iznosu od 50%, pri tome ne ugrožavajući prava učenika iz socijalnih kategorija koji imaju pravo na subvecije od 100%“, kazala je Marcela Ravlija iz OO Naša stranka Kakanj.