Zbog isteka mandata članovi Općinske izborne komisije Ilidža su razriješeni dužnosti i raspisan je javni poziv za imenovanje nova četiri člana.

Konkursna procedura je ispoštovana, resorna komisija Općinskog vijeća Ilidža je obavila intervjue i ocijenila kandidate te poslala Vijeću prijedlog na usvajanje. Vijeće je odbilo verifikovati stav komisije i poništilo konkurs.

Redžo Lemezan, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža, razlog poništenja smatra političkim.

„Resorna komisija sastavljena je od pet članova koji su istovremeno i članovi Općinskog vijeća. Komisija je jednoglasno odabrala kandidate, da bi dva člana te iste komisije u Općinskom vijeću glasala protiv njih. To je jasna indicija da se vrši politički pritisak kako bi se izabrali kandidati po želji općinske većine koju predvodi SDA. Javni poziv je poništen i raspisan novi i sada je pitanje do kada će to ići? Ukoliko opet ne bude po volji većine, imat ćemo isti scenarij, znači poništavat će se javni konkursi sve dok Komisija ne verifikuje kandidate koji odgavaraju općinskoj većini. Onda ćemo se sutra čuditi zašto se opet kradu glasovi prilikom izbora.
Centralna izborna komisija nas je također upozoravala da hitno imenujemo četiri člana, jer smo probili sve rokove. Međutim, općinska većina se oglušila na to upozorenje“, kaže Lemezan.