U prostorijama Naše stranke je danas održan prvi sastanak radnih tijela SDP-a i Naše stranke zaduženih za formalizaciju saradnje unutar BH bloka i širenje ovog političkog projekta. Radna tijela su predvodili potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić i politički direktor SDP-a Damir Mašić. Razmatrani su nacrti dokumenata koji će predstavljati osnovu za saradnju ove dvije stranke i priključivanja drugih stranaka, organizacija i pojedinaca BH bloku.

Ćudić je naglasila kako je sastanak protekao u odličnoj atmosferi i kako je cilj ovih radnih tijela da izađu s dokumentom iza kojeg će moći stati šira društvena zajednica i u kojoj će biti prepoznata vizija Bosne i Hercegovine u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni. U narednim sedmicama će biti predstavljeni prvi nacrti djelovanja BH bloka s precizno navedenim principima za širenje.

Mašić je rekao kako današnjim sastankom saradnja unutar BH bloka ulazi u fazu formalizacije. On je istakao da se pravi rezultati ove saradnje očekuju na idućim lokalnim izborima, do kada će se na federalnom i državnom nivou vlasti djelovati opoziciono i u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Na pitanje koje su to stranke i organizacije iskazale interes za pristupanje BH bloku, Ćudić je kazala kako postoje brojni kontakti prema ovom bloku, i to s prostora cijele Bosne i Hercegovine, ali da je potrebno najprije definisati principe za pristupanje i vidjeti da li su oni prihvatljivi svim zainteresiranima. „Bilo bi neozbiljno sada govoriti o tome kako ne bismo prejudicirali ono što će vrlo brzo biti saopšteno javnosti“, rekla je Ćudić.

Na pitanje kakva su očekivanja od budućnosti BH bloka s obzirom na to da je nekoliko sličnih projekata u prošlosti bilo neuspješno, poput tzv. Jahorinske deklaracije, Mašić je odgovorio kako je ta deklaracija propala jednostranom kandidaturom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH čime su prekršeni prethodno dogovoreni principi zajedničkog djelovanja. Prema Mašiću, svaki dosadašnji dogovor je prekršila Demokratska fronta: „Do sada Naša stranka i SDP nisu varali jedni druge i ja ne vidim mogućnost da se ne pridržavamo onog što ćemo potpisati.

Upitan o stabilnosti i budućnosti Vlade Kantona Sarajevo, Mašić je rekao kako ova vlada ima komotnu i stabilnu većinu koja joj omogućava neometan rad i kako iz Demokratske fronte, unatoč njihovom izlasku iz BH bloka nema najava o izlasku iz većine u Kantonu Sarajevo. „Na sreću građana Kantona, a na nesreću onih koji pola godine pokušavaju uzdrmati i destabilizirati tu većinu, ova Vlada i ova većina ostaje do kraja mandata i što se svi prije naviknu na to, manje ćemo trošiti vremena“, rekao je Mašić i dodao kako je SDP u potpunosti zadovoljan s prvih stotinu dana rada svojih ministara, ali i Vlade KS u cjelini.

Ćudić je uporedila Vladu Kantona Sarajevo s Vladom Federacije BiH i prethodnim vladama KS i primijetila da je vlada Edina Forte vjerovatno najstabilnija i najproduktivnija vlada do sada. „Zajednički rad nema alternativu. Krajnje je vrijeme da stavimo ego, lične i stranačke interese po strani i da ponudimo građanima ono što zaslužuju a puno je toga oko čega se svi možemo složiti. Moramo ovog puta raditi bolje, više, fokusiranije i pametnije nego ikad ranije“, kaže Ćudić.