Naša stranka već duže vrijeme traži od načelnika Općine Centar Sarajevo (Nedžad Ajnadžić) da uvede snimanje sjednica i njihovo emitiranje putem zvaničnog YouTube kanala, kako bi svi građani ove općine mogli u potpunosti sagledati šta se dešava i na koji način se raspravlja i dolazi do odluka o raspodjeli budžeta i njegovom trošenju, ali i o drugim važnim pitanjima.

Žalimo što građani nisu svjedočili sjednicama  29. i 30.3.2018. i vidjeli sramni reality show koji je na posljednjoj, dva puta prekinutoj sjednici, priredilo rukovodstvo Općinskog vijeća Centar, vijećnici stranaka na vlasti i načelnik Općine Nedžad Ajnadžić.

Nažalost, transparentnost sjednica ne odgovara poziciji, pa načelnik sve više zatvara sjednice Vijeća Centar za građane, zabranjuje nepoželjnu publiku, ulazak u salu, presnimavanje audio materijala sa sjednice i postavlja na vrata pojačanu zaštitu.

Posljednja sjednica je bila prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda, jer je predsjedavajuća Karolina Karačić, koja je na taj položaj i došla prelaskom iz Demokratske fronte u pridružene članove SDA, izvještaj o radu Vijeća Općine Centar htjela preimenovati u informaciju. S obzirom da se za informaciju ne glasa, a izvještaj je materijal koji bi “mogao pasti” a s njim i njena pozicija, pokušala je obmanuti vijećnike držeći ih kao taoce od 9:00 do 13:00 sati na prvoj tački Usvajanje dnevnog reda.

Zakazala je nastavak u 14:00 sati isti dan. Naoružani strpljenjem, vijećnici Naše stranke su došli, ali sjednica nije nastavljena zbog nedovoljno ruku u poziciji.

Drugi dan, iako vijećnici SDP –a, DF-a i GS-a nisu došli, vijećnici Naše stranke su u nastojanju da budu konstruktivna opozicija  i nastave sjednicu Vijeća ponovo su došli, ali zbog nedostatka ruku i u vladajućem bloku SDA, SBB i grupe nezavisnih (čitaj prodati SDA), sjednica je dobila drugi tok.

Ponovo smo bili svjedoci provođenja sile vladajuće većine.

Nisu mogli izglasati sve što su naumili; promijeniti urbanistički plan (za stranačkog kolegu), te odobriti dodatna dva sprata, iako su urbanisti rekli NE, ukinuti kamate na dug (rođaku) u iznosu od pola miliona, promijeniti ulaz u Market (da bi isti rođak platio manju najamninu i tako oštetio Općinu itd.).

Vijećnici Naše stranke su kao i uvijek u takvim slučajevima bili protiv, pored svih pokušaja obmana, laži i pritisaka kojima su bili izloženi. Načelnik Ajnadžić, vidno uzrujan nedostatkom većine, a naviknut da mu sve malverzacije glatko prolaze, nasilno je skinuo tačku dnevnog reda, koja se ticala Izvještaja o radu Centra za sport i rekreaciju uz neprihvatljivo obrazloženje da “nema prisutnog predsjednika Upravnog odbora”, iako za to nema ingerencije.

Napominjemo da je izvjestilac, direktorica Jasmina Polić  bila prisutna, a predsjednik Upravnog odbora nikad ranije nije bio obavezan, niti je podnosio izvještaj.

Naše napuštanje sjednice i time gubitak kvoruma poruka je načelniku Ajnadžiću da tako nećemo raditi i ujedno poruka građanima da ćemo se i pored svih pritisaka i dalje boriti za zaštitu njihovih interesa.