Sutra će se na dnevnom redu Općinskog vijeća Općine Centar naći odluka o formiranju javnog preduzeća u nadleštvu Općine zaduženog za održavanje općinskih javnih površina i objekata. Vijećnici Naše stranke glasat će protiv.

“Ne obazirući se na prethodna loša iskustva koje su imale opštine Novi Grad i Novo Sarajevo, gdje su gubici ovih ‘šlep’ firmi već devastirali budžete, načelnik Nedžad Ajnadžić neće odustati. Općinskim vijećnicima je u prošloj godini veoma nestručno predstavljen elaborat o opravdanosti pokretanja ovakvog preduzeća s mnogo manjkavosti na koje smo ukazivali. Pristupit će se glasanju bez obaziranja na primjedbe o broju novih zaposlenika s jedne strane i onih koji će ostati bez posla u postojećim subjektima koji već imaju ugovorne odnose sa Općinom Centar i Kantonom Sarajevo, ingerencijama firme, odnosa prema Kantonu Sarajevo itd. Načelniku se očito žuri da ‘neke poslove’ izuzme iz ingerencije Vijeća, da radi samostalno bez uplitanja izabranih vijećnika te da tako Općinsko vijeće stavi na nivo formalne skupine koja neće imati uvid u poslove izvršne vlasti. Upoznati s politikom SDA i njenih repera, koja ne samo za predizbornu kampanju nego za potrebe stranke, kao i za lične potrebe pojedinaca, poseže ruku u društveno vlasništvo, vijećnice i vijećnici Naše stranke za osnivanje navedenog preduzeća neće glasati dok god ne budu čvrsto uvjereni u dobre namjere i ekonomsku opravdanost tog postupka”, ističu iz Općinskog odbora Naše stranke Centar.

Osim navedenog, smeta i činjenica da je načelnik za pokretanje firme odabrao predizborni trenutak za stvaranje privida pokretanja firmi i povećanja broja zaposlenih.