Prehrambene navike i navike ponašanja su mogući rizici za nastanak kroničnih nezaraznih oboljenja, naročito kardiovaskularnih, a i malignih neoplazmi. Na žalost, posljednja istraživanja stanovništva u Unsko-sanskom kantonu su zabrinjavajuća. Veliki je udio stanovništva koji ne uzima dovoljan broj obroka (62,6%), 50% je onih koji za međuobrok uzimaju slatkiše i sendviče, a isto to čini sa grickalicama.

Značajno više od pola ispitanika konzumira svakodnevno kafu (78,2%) i ne bavi se tjelesnom aktivnošću (56,9%). Dnevno, u prosjeku svaki stanovnik sjedi (na poslu ili uz razne ekrane) preko šest sati, a djeca preko četiri sata. Poražavajuća činjenica je da 58,5% ispitanika puši (61,5% muškaraca i 55,4% žena). Prema statistici svaki drugi stanovnik u FBIH umire od belesti srca i krvih sudova, a svaki peti od malignih neoplazmi.

Ovakvo stanje nameće se kao problem. jer ne samo da je zdravlje stanovnika u pitanju, već je problem što rastući udio ovih bolesti, negativno utječe na ekonomiju i razvoj države. U izvještaju o globalnom razvoju Svjetski ekonomski forum je definirao kronične nezarazne bolesti kao jedan od ključnih rizika za globalnu ekonomiju, jer se povećavaju troškovi u zdravstvenoj zaštiti, opada radna produktivnost, javljaju se prerana smrt, invalidnost i bolovanja itd. Globalno, donijet je 2008. godine Akcijski plan za globalnu strategiju za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti, a dokument pokriva praćenje, prevenciju i liječenje, uz multisektorski pristup. Čini se prema rezultatima nedavnog istraživanja da su ovakvi dokumenti i mjere hitno potrebne i u Unsko-sanskom kantonu.

Zato će Naša stranka Bihać u julu i avgustu 2018. godine organizirati širom USK akciju ”Ljeto u znaku zdravlja”! Akciju započinjemo u mjesnoj zajednici Srbljani u Bihaću, 15.07.2018. od 11 sati, ispred ambulante. Organiziramo besplatni pregled kože, mjerenje šećera u krvi i tlaka, i razgovor o politici zdravstva na USK.