U organizaciji Foruma mladih Naše stranke Zenica u petak, 7. 2. 2020., održan je Okrugli sto pod nazivom „Mi ostajemo“.

Naida Omerdić, potpredsjednica Foruma mladih Naše stranke, tim povodom kaže: „Opštepoznata je priča o odlasku mladih iz zemlje. Kao mladi ljudi koji se bave politikom imamo obavezu da svakodnevno radimo na stvaranju razloga za njihov ostanak. S tim ciljem organizovan je i posljednji okrugli sto.“

Omerdić kaže da je cilj uspostaviti sistemska rješenja koja bi kontinuirano mogla unapređivati standard mladih. Jedno od takvih rješenja je i Strategija prema mladima. koja je i bila tema okruglog stola a koju Zenica nema niti ju je ikada imala.

„Pozvali smo nadležne institucije, nevladine organizacije koje se bave izradom strategeije, kakve su Institut za razvoj mladih Kult i Reaktiv, te mlade predstavnike svih parlamentarnih stranaka da daju svoj doprinos izradi Strategije. Cilj Strategije prema mladima jeste poboljšanje njihovog životnog standarda u oblastima obrazovanja i zaposlenja, zdravstvene zaštite, kulture i sporta“, kaže Medina Juhić, također iz Foruma mladih NS.

Prijedloge šta bi trebala Strategija da sadrži a u vezi sa svakom od navedenih oblasti, osim mladih, iznosili su i stručnjaci iz pojedinih oblasti. Učešće su uzeli srednjoškolska profesorica Meliha Salčinović, predsjednik Unije studenata Haris Ibrahimbegović, liječnik Malik Ejubović te predsjednik Sportskog saveza Zenica Dženan Dedić.

Prisutan je bio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je obećao učiniti sve što je u njegovoj ovlasti da ubrza proces izrade strategije. Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ta je tema trebala biti pokrenuta, međutim sjednica nije održana jer nije bilo većine ni za usvajanje dnevnog reda.

Omerdić kaže da je to obeshrabrujuće, ali da ne treba gubiti nadu: „Međustranačka prepucavanja i borba oko vlasti u gradu ovaj proces će neminovno usporiti, ali, također, nema sumnje da postoji politička svijest o važnosti ove teme na svim stranama. Možda i političke pragme. SDA je najodgovornija za neodržavanje sjednice, ali je teško vjerovati da su dugoročno spremni preuzeti odgovornost za pogoršavanje standarda mladih u Zenici i njihov odlazak iz zemlje.“