Na poziv Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH Nasiha Pozder boravi u Norveškoj gdje u sklopu studijskog programa NORDEM prati lokalne i regionalne izbore u ovoj zemlji. Uz Pozder su u delegaciji koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu i njen kolega iz Bh. bloka Ivan Boban, zastupnik SDP-a, kao i predstavnici Centralne izborne komisije BiH.

Program NORDEM je namijenjen prenošenju iskustava visokorazvijene norveške demokratije zemljama u kojima izbori još uvijek nisu dostigli nivo potpune demokratije. U sklopu ovog programa predviđeni su sastanci sa predstavnicima zakonodavnih i izvršnih vlasti Kraljevine Norveške, među kojima su najvažniji sastanci sa ministrom vanjskih poslova i ministrom lokalne uprave i modernizacije ove zemlje.

Juče je zastupnica Naše stranke o političkoj situaciji u BiH razgovarala sa višim savjetnikom u odjeljenju za jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Norveške Arilom Molbergom Sandeom i upoznala ga o problemima vezanim za provođenje izbora u našoj zemlji, te za izmjene izbornog zakona.

Dvije stotine godina demokratija u Norveškoj počiva na povjerenju. U ovom momentu velike stranke, one oko kojih se vlast do sada lomila na ovim izborima nisu očekivani pobjednici. Manje stranke, novije stranke u ovom momentu su ozbiljan faktor pa su izbori prilično neizvjesni, što me podsjeća na promjenu koja se desila u Kantonu Sarajevo“, rekla je Nasiha Pozder.