Šef Kluba vijećnika Naše stranke Gračanica Mirsad Čamdžić reagirao je na javnu zloupotrebu položaja i prijetnje koje je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić (SBB) uputio načelniku i vijećnicima, nakon što je Općinsko vijeće u Gračanici odbilo imenovati člana UO JZU Dom zdravlja u Gračanici Besima Mujkića koji je također iz SBB-a.

“Općinska vijeća Lukavca, Čelića, Živinica i Gračanice odbila su prijedloge ministra za članove upravnih  odbora  JZU i ministar ne propituje valjanost vlastitih odluka, nego je uputio pismo u kojem prijeti vijećnicima i u Gračanici i šire, poručujući da će obustaviti obustaviti finansiranje zdravstvenih ustanova. Zvuči nevjerovatno da je ministar u ime ostvarenja sopstvene volje spreman ucjenjivati 150 hiljada stanovnika ove četiri općine obustavom zdravstvene zaštite, što je zakonsko pravo građana”, rekao je Čamdžić.

Ministar Hadžiefendić u pismu ističe da druge prijedloge za upravne odbore neće dostaviti, prebacujući odgovornost za uskraćivanje finansiranja Doma zdravlja na općinska vijeća.

“U pismu koje je uputio ministar nekoliko puta ponavlja da će obustaviti finansiranje Doma zdravlja, a načelnik i vladajuća većina iz SDA i SDP-a na ovo reaguju samo šutnjom. Očigledno je da ministar misli da će ovim pismenim ucjenama prinuditi Vijeće na izvršenje svoje volje, pri tom javno vršeći zlopotrebu položaja”, dodao je Čamdžić.

“Poručujemo ministru Hadžiefendiću da se vijećnici Naše stranke ne plaše njegovih prijetnji i da neće podržati nijedan prijedlog koji ide protiv interesa građana, jer smo dobili svoje mandate od naroda, a ministar od premijera Gutića i stranačkog dogovora SBB i SDA. Protiv samovolje ministra borićemo se do kraja i nećemo odustati od iznalaženja najboljih rješenja u zdravstvu koja će biti u interesu svih građana u našoj općini”, zaključio je Čamdžić.