SLUŠAJ ME

Mirjana Marinković-Lepić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, boravila je proteklih dana u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslanice, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz osam različitih stranaka okupljeni su oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, uz potporu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), koji je bio organizator posjete.

Delegacija je imala konkretne razgovore s kongresmenima i senatorima o EU integracijama i članstvu u i NATO putu Bosne i Hercegovine, Izbornom zakonu, migrantskoj krizi, ali i različitim sigurnosnim izazovima sa kojima se naša zemlja susreće. Održan je niz sastanaka sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država u State Departmentu, Kongresu, USAID-u, NED-u (Fondacija za rast i jačanje demokratskih institucija) te Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je istaknula poslanica Mirjana Marinković-Lepić, nakon sastanaka sa senatorom Rogerom Wickerom te kongresmenima Paulom Cookom, Ann Wagner i Steveom Cohenom, ova studijska posjeta je izuzetno važna jer predstavlja odlučnost i političku volju izraženu u činjenici da članovi Parlamentarne skupštine iz različitih političkih stranaka mogu sarađivati na temama koje su od krucijalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

„Za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativni put osim puta prema Europskoj uniji i NATO savezu, a poruke koje smo dobili od zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država trebaju nas ohrabriti da nastavimo raditi na reformama prijeko potrebnim Bosni i Hercegovini. Razgovori su potrdili značaj uticaja Sjedinjenih Američkih Država na dešavanja u Bosni i Hercegovini, te neophodnost vraćanja Bosne i Hercegovine u fokus njihovog djelovanja. Kogresmeni i dužnosnici iz SAD s kojima je razgovarano obećali su svoje zalaganje i učešće u tom važnom procesu za BiH“ zaključila je Marinković-Lepić.