Sudeći prema potvrđenim kandidatskim listama – nikako!

Političke partije su ključ za unaprijeđivanje učešća žena u političkom procesu, jer malo je vjerovatno da će, ako se nisu izborile za ravnopravnost u stranci, uspjeti izboriti za značajnije učešće u vlasti. Nije dovoljno da stranke uspostave ogranke žena ili da stave žene na svoje izborne liste-one moraju razviti istinske mogućnosti za preuzimanje rukovodećih uloga od strane žena. Ova konstatacija, izrečena u prvom članku objavljenom pod ovim naslovom, pokazala se itekako istinitom.

Potvrđene i zvanično objavljene kandidatske liste za predstojeće opšte izbore pokazuju nam da su stranke, odnosno ljudi koji ih vode i odlučuju, još uvijek jako daleko od primjene načela istinske ravnopravnosti i demokratije. Svima je poznato da nosioci/teljice kandidatskih lista imaju najviše šansi za uspjeh. Ako su to nositeljice, daje se realna šansa ženama da uđu u zakonodavne organe vlasti.

Čelnicima stranaka puna su usta ravnopravnosti, demokratije i podrške koleginicama, ali samo do trenutka formiranja kandidatskih listi. Tada sva podrška i uvažavanje pada u vodu, a na površinu ispliva želja za vlašću i potcjenjivanje žena, jer……šta one imaju tražiti na broju 1?! Dosta je da se ispuni zakonska forma i da se stave na mjesta na kojima, po Izbornom zakonu, moraju biti. Nažalost, zakon ne propisuje da to mora biti i barem neka čelna pozicija.

Objavljene statistike nam kažu da je tek 16% žena nositeljica lista. Poražavajući procenat!

Prema podacima koje je objavio portal Istinomjer.ba, političke partije sa sjedištem u Federaciji, koje imaju predstavnike na svim nivoima vlasti, njih ukupno 9, kandidovale su 26 žena nositeljica listi. Na prvi pogled i nije tako loše, ali kad se uzme u obzir da svaki politički subjekt može imati 27 lista na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH, onda je rezultat zaista mizeran.

Kakva nam se to poruka šalje? Da smo nesposobne, da ne zaslužujemo povjerenje, da ne umijemo biti na važnim pozicijama u državi?! A onda se, opet, na sva usta priča o evropskoj Bosni i Hercegovini, o nekom napretku, o poštivanju ljudskih prava, ravnopravnosti….i čemu sve ne.

No, postoji i u ovom crnilu malo svjetlosti. Naša stranka prednjači po broju žena-nositeljica listi. Ukupno ih je sedam, i to dvije na kantonalnom nivou, pet na federalnom i jedna na državnom nivou vlasti. Naša stranka je jedina stranka koja ima dvije potpredsjednice, što potvrđuje tvrdnju da se žene prvo u strankama moraju izboriti za pozicije na kojima će odlučivati, da bi dobile šansu da se nađu i u vlasti.

Svakako će biti interesantan epilog-broj mjesta u zakonodavnim organima koja će pripasti ženama, no sve ukazuje na to da, drage moje dame, nama predstoji još puno posla