Korona zakon nije proizveo odgovarajući efekat na krizu. Oštećeni su skoro svi ekonomski subjekti, velike skupine radnika i poslodavaca, kao i penzioneri. Sredinom juna u Federaciji je dogovoreno retroaktivno povećanje, odnosno usklađivanje penzija od 1. januara za 2,8 posto. Međutim, prije nekoliko dana saopćeno je da se ujednačavanje ipak neće odnositi na vrijeme stanja nesreće. Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, reagovala je na ovu obavijest:

“Sredstva koja nedostaju za isplatu penzija, ali i drugim socijalnim izdvajanjima Vlada je planirala ostvariti uštedama. Uštede su ostvarene na kulturi, sportu i turizmu, a ne na primjer platama i primanjima izabranih lica. Tako se ponovo pokazala potpuna socijalna neosjetljivost vladajućih. Povećanje penzija od 2,8 posto zakonska je obaveza Vlade Federacije BiH i bez obzira na krizu, Vlada Federacije BiH ne smije štedjeti nauštrb penzionera. Vlada FBiH, koju ni građani ni parlamentarci nisu izabrali, omogućila je Korona zakonom sprječavanje usklađivanje penzija. To je jedan od razloga zašto mi ovaj Zakon nismo podržali i zašto smatramo da je novi Korona zakon nužno što ranije donijeti.

U narednom periodu predložit ćemo Zakon o osnivanju fonda za oporavak od posljedica stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa koji bi više odgovarao građanima i građankama Federacije kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kojim bi se smanjili plate za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike”, rekla je Melank.