Već nekoliko mjeseci traje agonija kroz koju prolaze građani Gračanice. Sati čekanja potrebni su kada trebaju ovjeriti zdravstvenu knjižicu ili zalijepiti markicu u svrhu oslobađanja participacije za ljekarske preglede. Rješenjem problema s političkog nivoa bave se u Našoj stranci.

“Gužve su nesnošljive, u redovima se stoji satima, što izaziva nezadovoljstvo koje građani uglavnom iskaljuju na uposlenicima. Međutim, oni uistinu teško, sa smanjenim kapacitetima čine sve kako bi građanima bili na usluzi”, kaže Mersiha Jogunčić iz Općinskog odbora Naše stranke Gračanica.

Banovići – manje rada više uposlenika

Ona je istražila u čemu je problem i saznala da je jedan uposlenik iz gračaničke poslovnice prebačen u poslovnicu u općinu Doboj Istok. Mijenja kolegicu koja je na trudničkom bolovanju. Međutim, na zvaničnoj stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzla lako je provjeriti da po sistematizaciji poslovnica u Gračanici ima pet uposlenika (trenutno rade četiri). Tih pet, odnosno četiri, opslužuju 46.000 stanovnika i općinu koja ima 5.500 inostranih osiguranika te preko 1.500 privatnih firmi. Poređenja radi, općina Banovići ima 22.000 stanovnika i oko 200 inostranih osiguranika na četiri zaposlena. Od njih niko nije raspoređen na zamjenu.

Na upite Općinskog vijeća Gračanica, ZZO se poziva na odluku o moratoriju na zapošljavanje u javnim institucijama. To, prema mišljenju Jogunčić, nema veze sa stvarnim problemom. “Samo treba vratiti uposlenika na radno mjesto u Gračanicu, a na mjesto trudnice u Doboj Istoku angažovati zamjenu do povratka uposlenice s bolovanja”, kaže ona.

Vrijedi li moratorij i za upošljavanje na Biro?

“Razumijemo ZZO i poštivanje odluke o moratoriju, ali se pitamo da li je u pitanju zamjena teza ili nezainteresovanost i nebriga za građane? S druge strane, na sva zvona se govori o suficitu od 15 miliona KM koji je ostvario ZZO, bez objašnjenja gdje će biti usmjeren taj novac. Da li bi možda jedan mali dio mogao pokriti angažman uposlenika u poslovnici u Doboj Istoku? Tako bismo vratili radnika u Gračanicu i time djelimično riješiti problem gužvi. Uz malo dobre volje i brige za korisnike usluga ZZO ova situacija mora riješiti u korist građana”, kaže Jogunčić.

Jogunčić kaže da u ZZO Tuzla nikad nisu bili angažovani volonteri koji bi se obučili za posao referenta, te tako bili spremni za angažman na određeno u sličnim situacijama.

“Razmišljajući o principijelnosti ZZO i moratoriju na zapošljavanje, da li se isti odnosi i na Biro za zapošljavanje? U gračaničkoj poslovnici osvanuli novi uposlenici (trenutno ih je šest) na cca 9.000 korisnika usluga biroa. Da li je premještanje našeg uposlenika pokriveno kršenjem moratorija od strane Kantonalne službe za zapošljavanje?” – iznosi sumnju Jogunčić.

Što se tiče daljnjih aktivnosti Naše stranke na rješavanju ovog problema, kantonalni zastupnici Selim Bešlagić i Mirela Trepanić rješavat će ga u Skupštini Tuzlanskog kantona.