Gradski odbor Naše stranke Zenica uputio je zeničkom Gradskom vijeću inicijativu za nabavku taksi vozila prilagođenih osobama s invaliditetom. Inicijativa koju potpisuje vijećnica Meliha Salčinović motivirana je željom da se osobama s invaliditetom omogući uključivanje u zajednicu i učešće u svim aspektima života u njoj.

U obrazloženju inicijative stoji kako prema podacima JU „Centar za socijalni rad Zenica“ na području grada Zenice žive 2,952 osobe s teškim tjelesnim invaliditetom koje nemaju izbora kada su usluge prevoza u pitanju. Javni prevoz nije prilagođen osobama s invaliditetom, a taxi služba nema odgovarajuće vozilo.

„Primjer dobre prakse je grad Banja Luka, gdje su još 2016. godine uveli prevoz osoba s invaliditetom na principu taksi prevoza, a Grad sufinansira troškove prevoza u iznosu 50.000 KM godišnje“, kaže vijećnica Salčinović.

Ovaj problem je potrebno riješiti institucionalno, odnosno da nabavku ovog vozila finansira Gradska uprava Zenica a procjena je da bi taj trošak iznosio oko 62.000 KM. Prijedlog vijećnice Naše stranke je da, u slučaju realizacije projekta, ove usluge budu djelimično ili potpuno naplaćivane, a Grad bi na osnovu primjenjivih propisa odlučio kojoj ustanovi, udruženju ili preduzeću bi dao specijalizirano vozilo na korištenje.