Nakon što su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić u ime stranaka SDA, HDZ i DF potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju na svim novima vlasti, Naša stranka je obustavila započete pregovore s Kantonalnim odborom DF-a o okupljanju reformskog bloka u Kantonu Sarajevo.

“Mi smatramo da nas je vlast SDA dovela u tešku situaciju u kojoj se nalazimo i da je s tom strankom, dok funkcioniše na principima na kojima funkcioniše već 20 godina, nemoguće krenuti u reforme.

Na kraju, zašto bi oni mijenjali sistem koji im očigledno donosi toliko političke i lične koristi. Naravno, SDA, barem u Sarajevu, nije monolitna stranka, odnosno, nisu svi isti, ali oni koji odlučuju, jesu. Naš prijedlog je bio da pokrenemo razgovore između DF-a, SBB-a i SDP-a, pa u konačnici i sa SDA o formiranju reformske vlade kantonalnog spasa”, govori potpredsjednik Naše stranke Predrag Kojović za portal Radiosarajevo.ba.

Kako se koalicioni sporazum koji je DF potpisao sa SDA i HDZ-om odnosi na sve nivoe vlasti, Kojović kaže kako je time bespredmetnim učinjen nastavak razgovora o njihovom prijedlogu. Sada je izvjesno da se u procesu traženja potrebne matematičke skupštinske većine zajedno pojavljuju DF i SDA koje veze koalicioni sporazum rukovodstava.

“Mi smatramo da je nerealno očekivati suštinske i hitno potrebne reforme ukoliko je učešće u vlasti SDA dominantno. Neka, pa makar i kozmetički drugačija verzija prethodne i prethodnih SDA vlada i njihovog shvatanja vršenja vlasti će, bojim se, imati isti rezultat kao i dosadašnje”, vjeruje Kojović.

Na pitanje da li je ovim Naša stranka propustila priliku da dobije podršku glasova SDA i DF za prijedloge koje bude predstavila Kantonu?

“Mi ćemo se, bez obzira ko bude vlast u KS-u, zalagati za one mjere i vrijednosti, za koje vjerujemo da su najbolji i socijalno pravedan put izlaska iz ove duboke krize, a zastupnici će se o našim prijedlozima izjašnjavati ili po savjesti ili po partijskim direktivima kao u većini slučajeva do sada.

Ljudi u DF-u su u najvećem broju novi i njihovo djelovanje ćemo suditi po onome kako rade. Sarajevska SDA je, kao partija, ovisnik o načinu na koji je do sada upotrebljavana vlast i ako ikada dođe do promjene u načinu njihovog razmišljanja to ćemo znati po tome što će tu ovisnost priznati i sebi i drugima i izabrati apstinenciju”, kaže Kojović.

A nakon usaglašavanja s DF-om, prijedlog Naše stranke je da se na razgovore pozovu i drugi, među kojima je i Stranka za bolju budućnost (SBB). No, Kojović tvrdi da se u ovom trenutku čini kako za time nema potrebe.