Tuzla je status Grada stekla 2. 10. 2014, nakon sedam godina čekanja da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvoji Prijedlog zakona o Gradu Tuzla. Unatoč tome, Tuzla ni danas nema statut. Tim povodom reagovala je Jasmina Omerdić iz Gradskog odbora Naše stranke Tuzla:

„Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla održana je 30. 10. 2014. godine, a Statutarna odluka o organizaciji Grada Tuzla donesena je 31. 10. 2014. godine. Tom odlukom je u članu 25. propisano da se statut Grada mora usvojiti najkasnije pet mjeseci nakon donošenja Odluke koja je još uvijek na snazi. Prošlo je od tada pet godina, trenutno je aktuelan drugi saziv Gradskog vijeća od sticanja statusa Grada a statut još uvijek nije donesen, čime Grad Tuzla krši rokove, djeluje protivustavno i protivpravno.

Nepostojanje statuta Grada znači i nepostojanje građanske participacije u donošenju odluka važnih za grad. Gradonačelniku to odgovara jer mu se, kao i gradskim službama, ostavlja sva moć u donošenju odluka.

Naša stranka Tuzla ima jasan stav da je taj problem neophodno riješiti u najkraćem mogućem roku, odnosno pred GV staviti prijedlog statuta na usvajanje.

Prvi cilj Naše stranke Tuzla je usvajanje  statuta Grada Tuzla i vraćanje funkcionisanja Grada Tuzla u pravne i ustavne okvire.“

PODIJELI