Među inicijativama koje će na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuti zastupnici Naše stranke nalazi se i inicijativa zastupnice Miomirke Melank za intenziviranje inspekcijskog nadzora cijena roba u trgovinama kako bi se spriječilo nezakonito isticanje cijena u novčanim apoenima koji nisu u opticaju u našoj državi.

Zakon o unutrašnjoj trgovini u FBiH je nedvosmislen i u Članovima 3 i 11 jasno nalaže trgovcima da cijene formiraju i iskazuju u domaćoj valuti u apoenima novčanica koje su u opticaju u Bosni i Hercegovini. Međutim, kako ističe zastupnica Melank u svojoj inicijativi, trgovci su i devet godina nakon što je počela implementacija ovog zakona nastavili sa praksom isticanja cijena u apoenima koji nisu u opticaju čime se zakon krši na očigled inspekcijskih organa.

„Zbog nepoštivanja ovih odredbi zakona, građani svakodnevno bivaju oštećeni za iznose koji su pojedinačno mali, ali dugoročno trgovcima donose veliku, neoporezivu zaradu. Zajedničkim radom usmjerenim ka suzbijanju ovakvih mahinacija, učiniti ćemo vrlo važan korak ka zaštiti potrošača u Federaciji BiH“, stoji u inicijativi zastupnice Naše stranke.