harun jasika

Na tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o pitanjima i statusu mladih, jedan od usvojenih zaključaka je izrada web stranice za mlade, kao i stranica na društvenim mrežama o svim pravima i mogućnostima mladih u Kantonu Sarajevo.

Ovaj zaključak predložio je zastupnik Naše stranke Elvis Vreto na prijedlog Foruma mladih Naše stranke.

Svrhu zaključka objašnjava Harun Jasika, predsjednik Foruma mladih NS za Kanton Sarajevo: “Cilj ovog zaključka je da se postojeće pogodnosti koje nudi Kanton Sarajevo populariziraju i da mlade osobe budu upoznate sa svojim pravima i mogućnostima.

Potrebno je napraviti web stranicu na kojoj bi bile objavljene sve potrebne informacije koje se odnose na upis na Univerzitet, odnosno informacije o zanimanjima koja su potrebna na tržištu rada, informacije o načinu regulisanja zdravstvenog osiguranja, mogućnostima prekvalifikacije i apliciranja za finansijsku podršku start-up projektima, informacije o načinu polaganja vozačkog ispita i sve ostale informacije o pravima i mogućnostima koje nudi Kanton Sarajevo.

Mnoge zakonom propisane stvari koje se tiču mladih, mladi jednostavno ne znaju. Mnogi, naprimjer, nakon završenog obrazovanja propuste da se prijave na biro u roku od 90 dana čime izgube pravo na zdravsveno osiguranje. To je propisano članom 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju KS. Ovako bi se ova i mnoge druge stvari izbjegle.”