Vibor Handžić je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo. U dva navrata je na lokalnim izborima dobio povjerenje svojih sugrađana te trenutno služi svoj drugi mandat u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Na predstojećim Općim izborima kandidat je Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Kampanja je krenula. Na društvenim mrežama ističete jaku emotivnu povezanost sa Sarajevom, faktički ona je motiv Vašeg političkog rada. Možete li to podrobnije objasniti?

Ta povezanost proizilazi iz proste činjenice da ja ovu čaršiju doživljavam svojom. Ovo je grad u kojem sam rođen, grad koji me je odgojio i školovao, grad u kojem sam proveo cijeli svoj život. Tu su mi porodica i prijatelji i sve što je moje. Iako je stvar sudbine ili slučajnosti to da sam se rodio i odrastao u glavnom gradu naše države, ipak osjećam da Sarajevu lično mnogo dugujem. Imao sam više prilika da odem, ali sam odlučio ostati, čak i kada je bilo najteže. Upravo taj osjećaj bio je motiv za to da se prije šest godina prvi put kandidiram na izborima. Ista želja vodi me i dan danas, a povezanost sa rodnim Sarajevom i dalje mi služi kao neiscrpna inspiracija za moje političko djelovanje.

Sarajevo je glavni grad države. Nažalost, mnogi ga ne doživljavaju kao takvog. Jedan dio razloga znamo, one koji se odnose na separatističke nacionalizme. No, postoje li razlozi koje proizvodi samo Sarajevo, a da utiču na to da ga neko ne doživljava glavnim gradom?

Sigurno da ima, ali postoji prostor za pobjedu Sarajeva na svim tim poljima. Ja se ne bih posebno trudio da repliciram na takve vrste primitivnih nacionalizama. To su glasovi kojima je prikazivanje Sarajeva u negativnom svjetlu potrebno za dnevnopolitičku korist i izborne platforme koje prikrivaju njihovu vlastitu nesposobnost i nerad.  Otvorenost Sarajeva je historijska činjenica i nešto na šta smo svi mi koji ga volimo, itekako ponosni.

S druge strane, svu svoju energiju ću posvetiti prevazilaženju konkretnih problema koji umanjuju doživljaj Sarajeva kao glavnog grada i svode ga na administrativni centar, a za šta jesu odgovorni oni koji Sarajevom upravljaju godinama. Sarajevo je grad s ogromnim integracijskim potencijalom, što lokalne vlasti ne iskorištavaju dovoljno. Danas, kada je Sarajevo glavni grad nezavisne Bosne i Hercegovine, imamo njegovu izraženu lokaliziranost. Rezultat je to uskogrudepolitike, jer Sarajevom predugo rukovodi politika od koje se i ne može očekivati više.

Intervju u cijelosti možete pročitati na Tačno.net.