Članovi Forma Mladih NS Zenica su danas, u ranim jutarnjim satima postavili su poruke na nekoliko lokacija u Zenici, povodom 22. aprila Dana planete Zemlje.
„Da li ste se zapitali, dok ste jutros krenuli do pekare ili trgovine, otkud ovi natpisi u gradu? Ko ih je postavio i zašto?”, jedna je od poruka koju je Forum predstavio s ciljem podizanja svijesti o zaštiti okoliša.
“Kako bismo podigli svijest građana i podsjetili na bogatstvo koje posjedujemo, postavili smo simbolične poruke na ona mjesta u gradu, gdje je očito nepoštivanje prirode. Sve poruke govore kako treba da čuvamo i poštujemo ono što imamo”, saopćili su iz Foruma mladih NS Zenica.
Jedna od poruka glasi: “Bez vode nema života! Stop odlaganju otpada u rijeku!”
“Znamo da u našem gradu, rijeka Bosna služi kao neki rezervar za otpad i da je jedna od najzagađenija rijeka BiH. Razmislimo malo kakve uslove za život ostavljamo budućim naraštajima! Drage Zeničanke i dragi Zeničani, sretan vam Dan planete Zemlje, čuvajte i poštujte ono što imate, čistitite rijeke, sadite drveće, jer priroda treba nas i mi trebamo prirodu”, poruka je Foruma mladih povodom Dana planete zemlje.