Proteklog vikenda na Jahorini se održao drugi modul Instituta za napredno liderstvo u politici – ALPI, gdje su učestvovali mladi iz deset političkih stranaka Bosne i Hercegovine.

Forum mladih Naše stranke predstavljali su Berina Huskanović iz Gračanice, Marinko Šanje iz Čapljine te Ahmed Kosovac iz Sarajeva.
Teme kojima su se bavili bile su prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma te pristup EU sigurnosnim izazovima u BiH i regiji. Praktični dio odnosio se na simulaciju i umijeće pregovaranja u politici u određenim zadanim situacijama.
„Gledajući iz perspektive postkonfliktnog društva u državi u kojoj su još svježe rane na ne tako davne sukobe govoriti o sigurnosti nije nimalo zahvalno. Tokom predavanja dobili smo relevantne informacije od strane Ministarstva sigurnosti između ostalog i tu da je do sada ukupno 241 osoba iz BiH otišla na strana ratišta, kao i analizu cjelokupne kompleksnosti nadležnosti kada je riječ o sigurnosnim pitanjima u Bosni i Hercegovini“, rekao je Marinko Šanje, potpredsjednik Foruma mladih Naše stranke.

Tokom simulacije pregovaranja participanti su pokazali sva svoja do sada stečena znanja i kreativnost pri donošenju nimalo lakih odluka.