U protekloj sedmici je u Sarajevu održan prvi modul Regionalne liberalne političke akademije u organizaciji Fondacije Boris Divković i Centre Party International Foundation, na kojoj su ispred Naše stranke učestvovale članice i članovi Foruma mladih: Arslanagić Sara, Bruck Nevio, Omerdić Naida, Berbić Omer i Jahić Nejla, koji dolaze iz različitih gradova u Bosni i Hercegovini.

Ovo je treća generacija Regionalne liberalne političke akademije na kojoj su pored Bosne i Hercegovine učestvovali mladi iz još pet zemalja regiona: Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

 „Zajedništvom i mladalačkom energijom smo se borili protiv podjela u društvu, a kvalitetan rad koji smo pokazali je bio samo rezultat toga. Mi ovakvim malim koracima želimo da pokažemo jednu svijetlu ideju koja će, nadam se, nasuprot ovih tamnih uspjeti da mlade potakne na razmišljanje kako nam je socijal-liberalna ideja zvijezda vodilja ka boljoj, kvalitetnijoj i zajedničkoj budućnosti u Evropskoj porodici.“, rekao je Omer Berbić, član Foruma mladih Naše stranke iz Tuzle.

Dvadeset i četiri učesnika i učesnice ove Akademije su kroz predavanja i interaktivne radionice obrađivali teme političke kulture, rodne ravnopravnosti, etike, ekonomije, liberalizma i socijal-liberalizma na prostoru Zapadnog Balkana.

„Premda godinama slušamo od nekih političkih lidera da smo drugačiji, različiti, mislim da smo na ovoj akademiji pokazali da mi, mladi ljudi iz nekada nam zajedničke države Jugoslavije, imamo slične ili čak iste stavove o političkom životu koji nam je nametnut kao mladim ljudima u državama u kojim živimo. Također, moguće je pomagati jedni drugima. Kroz ovaj prvi modul smo naučili kako je to raditi i rješavati socijalne, ekonomske i političke probleme u našim državama. Radujem se sljedećem modulu na kojem ćemo imati još više predavanja i neformalnog druženja kao i zajedničkoj saradnji za unapređenje naše države“, dodala je Sara Arslanagić, članica Foruma mladih Naše stranke iz Sarajeva.

Pored predstavnika Naše stranke, na Akademiji su učestvovali predstavnici i predstavnice drugih političkih stranaka iz regije i to: Hrvatska narodna stranka, Glas, Pametno, Liberalna demokratska partija, Nova stranka, Liberalno demokratska partija Makedonije, Liberalna partija Crne Gore i Alternativa.

„Izuzetna mi je čast i privilegija predstavljati Našu stranku i svoju državu na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji. Pored odličnih predavača i kvalitetno koncipiranog programa koji nas je edukovao, ali i potakao na kritičko mišljenje i dijalog, smatram da je jako bitno što smo upravo mi, kao predstavnice i predstavnici liberalnih političkih partija iz zemalja regiona, dio ove akademije.  

Nakon prvog modula Regionalne liberalne političke akademije smo mnogo naučili jedni od drugih i shvatili da nas spaja jako puno stvari, čak i prošlost i sadašnjost. Započeli smo proces obrazovanja i ujedinjenja koji ćemo nastaviti u Zagrebu na drugom i u Briselu na trećem modulu, a uz pomoć kojeg ćemo definitivno graditi bolju budućnost za nas i naše zemlje“ , zaključila je Nejla Jahić, članica Foruma mladih Naše stranke iz Sarajeva.