Potpredsjednik Naše stranke Edin Forto sinoć je govorio na tribini “Državni posao – Ko radi za nas?” u prepunoj sali Kulturno-sportskog centra Bugojno. Zajedno sa predstavnicama DF-a i SDP-a, Forto se osvrnuo na zajedničke inicijative opozicije u borbi protiv netransparentnosti u zapošljavanju u javnim organima, ali i drugim načinima borbe protiv korupcije.
“Trenutna vlast u Bosni i Hercegovini se zasniva na principu raspodjele stranačkog plijena, u kojem je sve podložno pregovorima. Najmanje se tu dogovara o politikama i usmjerenjima, a mnogo više o raspodjeli sivih fondova u budžetima i zapošljavanju od savjetnika do vozača. Uvijek se kao prepreka pojavljuju formalni uslovi, koji se preskaču posebnim odlukama i takozvanim privremenim rješenjima. Jednostavno, javnost ni ne zna šta se dešava i kako se zapošljavaju oni koji bi trebali raditi u interesu nas – građana”, kazao je Forto.
“Opozicija je pripremila prijedlog zakona kojim ćemo doslovno natjerati institucije da dostavljaju javnosti redovne informacije i preglede koji se tiču zapošljavanja, strukture, procedure koja je dovela do zaposlenja. Mi sada imamo stanje gdje institucije nerijetko odbijaju dostaviti podatak – ko to radi u instituciji? Kada istraživačkom novinarstvu otvorimo taj put, vjerujem da će priče same nastajati, a onda u jednom trenutku i veća doza odgovornosti donosilaca odluka. S druge strane, naša politika je drugačija. Mi želimo stvoriti radna mjesta, otvoriti nove prilike, a ne se uključivati u svađe oko budžetskih pozicija. Hajde da stvaramo nove šanse, taj proces počinje sa otvorenom vladom”, zaključio je Forto.