Delegat u federalnom Domu naroda Edin Forto i federalni zastupnici Amra Kunovac i Damir Mašić u Sarajevu su održali javni diskusiju “Državni posao – Ko radi za nas?” gdje su sa građanima razgovarali o antikoruptivnom djelovanju opozicije u Parlamentu Federacije, te prijedlozima zakonskih rješenja koje će zajednički ponuditi SDP, DF i Naša stranka.

“Naša stranka, Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija će zajedno predložiti Zakon o obaveznom informisanju javnosti o sistematizaciji, statusu, plaćama i pristupu radnim mjestima u javnim organima. Riječ je o propisu kojim ćemo obavezati institucije da nas redovno informišu o svim zaposlenim, osnovu zapošljavanja, plaćama, stručnoj spremi ljudi koji rade državni posao. Imamo praksu da se rukovodioci službi i direktori agencija kriju iza Zakona o zaštiti ličnih podataka, čime se štite od prozivki javnosti i novinara – kada zapošljavaju porodicu i druga podobna lica”, kazao je Forto.

“Izađu podaci o plaćama direktora, javnost se šokira dva dana i prođe. Izađu podaci o kćerkama i sinovima političara na pozicijama za koje su imenovani bez konkursa, ta vijest traje dva dana. Vrijeme je da sve institucije izađu sa podacima, te da borba za veću transparentnost prestane biti stvar incidenta – već pravilo. Ovo rješenje ćemo uputiti Parlamentu već narednog mjeseca. Moramo znati ko radi za nas i ko prima platu od novca građana”, poručio je Forto.