Zenički Dom mladih više odavno ne služi mladima, a sada je ustanovljeno i da on kao javna ustanova de facto ne postoji. U prostorijama nekadašnjeg Doma mladih sve vrijeme boravilo je privilegirano udruženje građana pod istim imenom ove ustanove.

U međuvremenu, vijećnica Naše stranke u GV Zenica, Sanja Renić, tražila je od nadležnih da se predoče utrošena sredstva za projekte koji nisu realizirani od 2008. do 2016. godine. U odgovoru koji je dobila navodi da se da je 2009. godine tadašnja Općina Zenica finansirala JP “Zenica” sa 2000,00 KM kako bi izradilo idejno rješenje adaptacije Kina Central, koje bi se koristilo kao Centar za mlade. Međutim, do oživaljavanja tog prostora nikada nije došlo.

Forum mladih Naše stranke Zenica oštro osuđuje ovakve poteze vlasti koji su doveli do toga da su mladi Zenice grubo oštećeni zbog nekoliko privilegiranih pojedinaca bliskih vlastima.

Predsjednica Foruma mladih Naše stranke Zenica ističe da su gradske vlasti uporno ignorisale njihove upite o tome zašto se ne pokrene Centar za mlade, dok je idejno rješenje postojalo i na njegovu realizaciju se čeka već devet godina.

“Mlade generacije odrastaju i dolaze nam nove koje su svjesne da naš Grad ne vodi računa o nama. Više nije ni važno gdje će se nalaziti Dom mladih, važno je da Grad obezbijedi mjesto koje će biti od kulturnog značaja za mlade. Mladi moraju imati prostor gdje će upražnjavati svoje slobodno vrijeme na kreativan i koristan način. Ovakvim odnosom vlasti su pokazale da im nije stalo do stvaranja kvalitetnog društva – što je porazno”, kazala je Naida Omerdić, predsjednica Foruma mladih Naše stranke Zenica.