„Sarajevska Vijećnica je svima poznata kao Nacionalna i Gradska biblioteka. Nažalost, kao takva danas živi samo u pričama. Otkad je obnovljena, koristi se u sve osim u ove svrhe, što smatram velikim gubitkom s obzirom na to da grad Sarajevo nema gradsku čitaonicu i da fakulteti nemaju adekvatne prostore koji bi se mogli koristiti u ove svrhe. Shodno tome, studenti i studentice primorani su koristiti i tražiti alternativna rješenja koja, uglavnom, budu tržni centri i kafići. Kao što je bilo i za očekivati, oni su vremenom postali nepoželjni u tim objektima“, rekao je Faris Šehović, predsjednik Foruma mladih Naše stranke Sarajevo.

Studentima je potrebno sistemsko rješenje, a Vijećnica, gledano infrastrukturno, najviše tome odgovara. Šehović skreće pažnju da sarajevski studenti nisu samo iz Sarajeva, ali im se Sarajevo predstavlja kao grad najbolji za njihovo studiranje kad je BiH u pitanju. Istina bi, po Šehoviću, bila tome bliža kad bi se Vijećnicom služili kao argumentom:  „Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je i znatan broj mladih osoba koje dolaze u Sarajevo da završe svoje studije, vjerujući da će im se ponuditi bolje obrazovanje i mogućnosti nego u svojim gradovima. Vjerujem da je učenje u kafićima definitivno ispod njihovih očekivanja. Smatramo da bi Gradska Vijećnica morala otvoriti svoja vrata studentima i studenticama, ali i svim građanima i građankama, kao što je to nekada bio slučaj.“

Forum mladih Naše stranke će inicirati pokretanje problematiziranja ovog pitanja ne samo na gradskom nivou, nego i na općinskom, s obzirom da svaka općina ima adekvatan prostor koji bi se mogao koristiti u ove svrhe. Primjera radi, centri za djecu i mlade u općinama.