Slobodan Brkić: Korona kriza razgolitila lošu politiku prema sportu u općini Vitez

0

Sanjin Zirdum, predsjednik Sportskog saveza općine Vitez, podnio je ostavku na tu poziciju. Jedan od povoda za ostavku je taj što općinska dotacija klubovima za četvrti mjesec nije isplaćena, a ona za peti je umanjena za 50 posto.
Povodom ostavke, ali i generalnog odnosa Općine prema sportu, reagovao je Slobodan Brkić, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Vitezu:
„Sport je za vlast u Općini Vitez kanal za preraspodjelu novca u druge resore. Sredstva se u budžetu planiraju za sport, a potom se prebacuju kako kome gdje zafali. Ovog puta sredstva za sport skinuta su bez rasprave Općinskog vijeća, ali i bez konsultacija za Sportskim savezom.
Sportski klubovi nemaju dovoljno hrabrosti da se izbore za respektabilan status u lokalnoj zajednici jer su ovisni o politici. Tome u prilog govori i činjenica da su i 25 godina iza rata nacionalno podijeljeni.
Jedino tijelo koje može sportu pristupiti politički rasterećeno, objektivno, sa sviješću o njegovoj važnosti u lokalnoj zajednici je Sportski savez općine. Taj pristup podrazumijeva maksimalno iskorištavanje razvojnih potencijala sporta za lokalnu zajednicu. Osim takmičarskog aspekta, sport ima i svoj socijalizacijski, zdravstveni i rekreativni aspekt. Kao takav, on je gotovo svakodnevna potreba svih građana Viteza.
Nažalost, Općina je postojanje Sportskog saveza svela na puku formalnost. Otud je razumljiva i ostavka predsjednika Sportskog saveza.
Naša stranka će se stoga zalagati za njegovo osnaživanje kao tijela sastavljenog od sportskih profesionalaca bez kojih općinska administracija neće moći donijeti nijednu odluku u vezi sa sportom. To tijelo mora imati jasne obaveze i odgovornost za svoj rad. Jedna od aktivnosti Sportskog saveza mora biti i iznalaženje finansijskih sredstava ne samo za opstanak, već i za razvoj sporta u općini. Kao stranka radit ćemo i na osvještavanju lokalne zajednice za važnost sporta.
Vitez ima sve uslove za kvalitetan sport. Imamo mlade sportiste, trenere, sportske pedagoge, sad imamo i političku opciju koja je spremna svim tim potencijalima dati vjetar u leđa da se realizuju na najbolji način. Politika mora biti u službi sporta, a ne sport u službi politike, što je do sada bio slučaj.“

Sanja Renić: Vlada ZDK odgovorna za višemilionsku prevaru u Hotelu Zenica

0

Hotel Zenica u vlasništvu Salke Džananovića već 12 godina radi bez potrebnih dozvola. Kantonalni ugostiteljsko-turistički inspektor Fuad Omerčević nedavno ga je zapečatio. Međutim, Ministarstvo Privrede ZDK poništilo je nalaz inspektora Omerčevića rekavši da hotel u Zenici spada u nadležnost FBiH jer ulazi u kategoriju hotela od četiri i pet zvjezdica nad kojima kanton nema nadležnost. Zastupnica NS u Skupštini ZDK Sanja Renić smatra da se ovdje radi o SDA-ovoj političkoj protekciji privrednog kriminala.
„Hotel već 12 godina radi bez dozvole. Ugošćavao je brojne visoke zvanice, uključujući i one iz SDA. Ilustracije radi navest ću da je u njemu odsjedala i Fudbalska reprezentacija BiH. To što nema dozvole Vladi Kantona nije smetalo ni da mu pomogne u vrijeme pandemije pa je izdvojila sredstva da se pretvori u izolatorij. Radi se, prema nalazima inspektora Omerčevića, o milionima utajenog poreza. Dok privrednici, pogotovo u ugostiteljstvu, odustaju od svojih poslova zbog posljedica pandemije, Vlada ZDK se zauzela da pomogne lažnom hotelu. Poništili su nalaze inspektora Omerčevića jer, navodno, on kao kantonalni inspektor ne može nadzirati taj hotel. Za to je nadležno resorno federalno ministarstvo.
Međutim, oni su poništili nalaze na osnovu nadležnosti, ali ne na osnovu činjeničnog stanja. Iz toga je jasna namjera Vlade da zataška slučaj. Umjesto da činjenice proslijede nadležnima, oni su slučaj stavili ad acta.
Postavlja se pitanje kako možemo raspravljati o nedlažnosti nad hotelom koji to očito nije jer nema potrebne dozvole za rad. Kako ga možemo kategorizirati kao hotel od četiri ili pet zvjezdica kad 12 godina radi bez dozvole. Zbog toga krivicu snosi i federalno ministarstvo koje je tom hotelu dodijelilo četiri zvjezdice iako hotel tada nije imao sve potrebne dozvole za rad.
Vlada ZDK poništavanjem inspektorskog nalaza želi zaštititi ovakav način poslovanja, kupiti vrijeme da se stvari u Hotelu dovedu u neki privid zakonitog poslovanja, ali se također želi sakriti činjenica da je Vlada ZDK 12 godina štitila kriminal.
Naša stranka će insistirati i na kantonalnom nivou da se nastavi s rješenjem ovog problema. Ja sam već pitanja u vezi sa slučajem uputila premijeru Vlade ZDK, a Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, podnijela je inicijative koje će stvari u vezi s hotelom pokrenuti s mrtve tačke.“
Pozder je u vezi s hotelom podnijela inicijativu prema Ministarstvu turizma da se utvrdi stvarno stanje kategorizacije hotela; inicijativu prema Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da se utvrdi upravna odgovornost nadležnih ministarstava u Kantonu i Federaciji; te zahtjev FUP-u da se izvrše detaljne istražne radnje u vezi s ovim predmetom.

Zvjezdan Karadžin: U slučaju Trgovske gore, ministrica Turković odabrala je hrvatsku stranu

0

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković spriječila je formiranje ekspertnog tima iz BiH koji bi se bavio Trgovskom gorom. Tim povodom reagirao je prof. dr. Zvjezdan Karadžin, profesor okolinske sigurnosti i predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Tuzla.
“Ministrica Turković svojim odbijanjem da se formira ekspertski tim u BiH koji bi se bavio dokazivanjem štetnosti odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori stala je otvoreno na stranu Republike Hrvatske a protiv interesa svoje zemlje.
Da je Hrvatska htjela odabrati najštetniju lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada po BiH, ne bi mogla naći bolje mjesto od Trgovske gore. Samo 850 m od granice s našom državom!
Bio sam član ekspertnog tima koji je angažovala Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i ustanovili smo sve nepovoljnosti predmetne lokacije za datu namjenu. Prepuštajući problem u potpunosti u ruke Hrvatske, Turković je negirala naš rad iako se trebala, kao ministrica vanjskih poslova, zalagati da argumenti izneseni u našem mišljenju odnesu pobjedu u ovom sporu.
Samo neke od njih ću ponoviti. Prvi je nepovoljna geološka građa terena. Zatim, na području budućeg odlagališta radioaktivnog otpada nalaze se i podzemne i površinske vode vrlo značajne za vodosnabdijevanje. Izgradnjom odlagališta bit će ugrožene. U većini slučajeva te vode otiču u Unu, tačnije u BiH.
Lokacija nije povoljna ni sa aspekta rizika od potresa. Također, u okruženju objekta nalazi se najmanje devet registrovanih minskih polja.
Lokalitet odlagališta je u gustoj šumi bez infrastrukture za gašenje eventualnih požara.
Ljudi s bh. strane granice, u blizini Trgovske gore, orijentisani su na proizvodnju zdrave hrane i turizam. Radioaktivni otpad će u potpunosti otjerati njihove mušterije i svi koji ne budu mogli promijeniti zanimanje, bit će prisiljeni na odlazak.
Popustljivost ministrice Turković prema Hrvatskoj je zastrašujuća jer potencijalno ugrožava živote građana BiH. Ako je toj popustljivosti uzrok neznanje, onda nije kasno da svoju odluku promijeni. Iskreno želim da je to u pitanju, a ne svjesna izdaja državnih interesa.”

Naša stranka Travnik: U Travniku ne želimo mostarski izborni model

0

U sjeni izbornog rješenja za Mostar u režiji SDA-HDZ koalicije, prošla je priča o Travniku. Na prijedlog HDZ-a, usvojen je zaključak da Vijeće ministara u skladu s rješenjima za Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi rješenja za Travnik. Tim povodom reagovao je Općinski odbor Naše stranke u Travniku.
„Pandorina kutija je otvorena s Mostarom. Umjesto da izborna pravila u Mostaru uskladimo s ostatkom Federacije BiH, koalicija SDA i HDZ će izborna pravila u ostatku FBiH uskladiti s Mostarom. Prvi na redu je Travnik u kojem bi se već 2024. lokalni izbori mogli održati po mostarskim pravilima. Na sceni imamo puzajuću mostarizaciju Federacije. Suverenitet države se sve više ukida i dodjeljuje etničkim skupinama. Naša stranka u Travniku će raditi na osvještavanju što većeg broja birača o tome šta im se sprema s ciljem da što manje njih glasa za SDA i HDZ jer se radi o strankama koje svojim izbornim pravilima nastoje obesmisliti izbore. Tačnije, učiniti ih takvim da možete birati, ali ćete u konačnici uvijek izabrati njih. Osim u Travniku, i na svim ostalim nivoima vlasti borit ćemo se da do ovog ne dođe.“

Nasiha Pozder: Umanjeno finansiranje iz budžeta, SDA nadoknađuje dodjelom državnih nekretnina svojim odborima

0

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, traži hitno poništenje Odluke o davanju na privremeno korištenje poslovnih prostora u Visokom Stranci demokratske akcije.
“Više od 200 metara kvadratnih Novalićeva vlada dala je Općinskom odboru SDA u Visokom uz naknadu od 40 KM. Uradili su to na osnovu Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojem stoji da Vlada može dati na besplatno korištenje ili u zakup nepokretnu imovinu organima uprave.
Jasno je da je time prekršen Zakon jer SDA, kao ni njen općinski odbor u Visokom, nisu organi uprave ma koliko to Novalić želio. Ovim činom se otkriva i licemjeran odnos SDA prema odluci o smanjenju budžetskih sredstava političkim partijama. Ono što je umanjeno, SDA nadoknađuje kršenjem zakona, između ostalog, i na ovaj način.
Jasno je i da SDA nesavjesnim postupanjem nekretninama u vlasništvu FBiH želi osnažiti i svoju lokalnu organizaciju pred izbore. Ovo se ne smije dopustiti i već sam uputila zahtjev za hitnim poništenjem ove odluke u parlamentarnu procedure.”

Na inicijativu Selima Bešlagića otvara se Ured za evropske integracije Tuzlanskog kantona

0

Tuzlanski kanton će dobiti Ured za evropske integracije. Ured će biti zadužen za pripremanje projekata prema EU, a njegovo pokretanje inicirao je Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini TK.
„Tuzlanski kanton ima evidentan problem povlačenja novca iz IPA fondova. To će formiranjem Ureda za evropske integracije biti riješeno.
Ured će, između ostalog, pomagati privrednicima prilikom pripremanja projektnih aplikacija, uticati na povećanje njihovog kvaliteta i usklađenosti sa potrebama poziva, kako bi se smanjila mogućnost odbijanja projekata zbog proceduralnih stvari.
Također će se baviti i pisanjem projekata za institucije Tuzlanskog kantona, tj. dobijanje projektnog novca za jačanje sektora koji su u resoru Vlade TK.
Pristup IPA fondovima je dosta lakši za državne institucije, nego za privrednike i uz minimalan angažman i kreativne ideje može se doći do sredstava koji će značajno ubrzati javne investicije“, rekao je Bešlagić povodom usvajanja njegove inicijative.

Anton Rajić: Javne nabavke načelnika Ajnadžića kriju suviše tajni

0

Općina Centar je krajem marta ove godine nabavila je dvije termalne mrežne kamere putem pregovaračkog postupka. Vrijednost te javne nabavke iznosila je 98.500 KM bez PDV-a. Anton Rajić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar, tu nabavku smatra višestruko problematičnom:
„Kamere su nabavljene u svrhu suzbijanja koronavirusa i smještene su u zgradi Općine. Veoma je upitna svrhovitost tih kamera s obzirom na to da se sjednice uvijek mogu održavati uz poštivanje svih naloženih mjera, bez naročitog rizika za bilo koga. Međutim, ne želim dovesti u pitanje potrebu njihove nabavke, ali način na koji je ona obavljena sugerira da nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama. Sam dobavljač, Sys Company, je kineska firma pod američkim sankcijama. Pitam načelnika Ajnadžića, šta ga je toliko požurilo da zbog dvije općinske kamere rizikuje zamjerke SAD-a prema Općini Centar, ali i cijeloj državi, zašto se nije moglo naći pa i sačekati drugog dobavljača?
U tenderskoj dokumentaciji, od dobavljača je traženo da dokumentaciju neophodnu kao dokaz njegove kvalificiranosti dostavi naknadno. Ne može naknadno, mi moramo znati da li je firma registrovvana za tu vrstu djelatnosti, da li se vodi ikakav psotupak na sudu protiv nje ili odgovornog lica, da li je račun u banci solventan.
I treći razlog zbog kojeg bi ova nabavka trebala biti oborena je je činjenica da se informacija o nabaci pojavljuje 25. 3. a da je pregovarački postupak s firmom i njena ponuda dostavljena 26. 3. Dakle, nema te firme na svijetu koja može za jedan dan dostaviti svu potrebnu dokumentaciju. Sys Company je morao ranije znati za nabavku, neko ih je uputio i učinio privilegovanom u odnosu na ostale dobavljače, a dijelom im je lakše apliciranje omogućeno i činjenicom da dio dokumentacije dostave naknadno.
Novac građana općine Centar, bar kad su javne nabavke u pitanju, troši se na privilegovane firme koje ničim građanima ne garantuju kvalitet urađenog. U slučaju Općine Centar, to se samo zovu javne nabavke, a ustvari su tajne. U tajne javnih nabavki sigurno je upućen načelnik Ajnadžić i očekujemo da ga konačno Agencija za javne nabavke upita nešto o njima.“

Vildana Bešlija: Nezaposleni ne smiju biti taoci administrativnih problema Službe za zapošljavanje

0

Služba za zapošljavanje jučer je objavila da je počela s isplatom dugovanja nezaposlenim osobama, nakon kašnjenja zbog administrativnih problema.
Tim povodom reagovala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS:
“Biti zaposlen u državnoj službi u BiH, pogotovo u vrijeme pandemije, znači biti privilegovan. U tom smislu poseban obzir očekujemo od Službe za zapošljavanje u kojoj se ljudi sa sigurnim radnim mjestom i za bh. prilike visokim platama brinu direktno o najugroženijima u našem društvu, nezaposlenima. Zato posebno iritira činjenica da je Služba za zapošljavanje tek jučer, nakon duže pauze, počela s isplatama naknada nezaposlenima koje ionako ni za šta nisu dostatne. Razlog kašnjenja bila je smjena direktora. Iz njihovih redovnih izvještaja o stanju zbog smjene direktora nije bilo niti jedne riječi o stanju u kojem se nezaposleni nalaze zbog njihovog kašnjenja niti preporuke za prevazilaženje krize niti pokušaja pronalaženja alternativnih puteva za ublažavanje krize. Ono što je najviše smeta jest činjenica da niko nije pozvan na odgovornost.
Nezaposleni ne smiju ispaštati zbog administrativnih problema. Sve obaveze građanima uredno dolaze na naplatu, a kad građani trebaju da naplate svoja potraživanja, nađe se administrativni problem kojim će se to spriječiti.
Prema posljednjim javno dostupnim podacima od 26. 6. 2020. godine na evidenciji Službe registrovano je 62.974 nezaposlenih osoba. Svaka isplata koja im dolazi s kašnjenjem, nezaposlenima znači vraćanje duga na koji su morali pristati kako bi izmirili svakodnevne obaveze. To im dodatno otežava život. Od Službe za zapošljavanje tražimo da kreira mjere prevencije kako se ovakve stvari više ne bi dešavale.“

Predstavnici Naše stranke i Svjetske banke o obaloutvrdama u Goraždu: Neće biti podržano ništa što nije adekvatno za građane Goražda

0

Jučer su predstavnici Naše stranke održali sastanak s predstavnicima Svjetske banke povodom izgradnje obaloutvrda u Goraždu. U ime Naše stranke sastanku su prisustvovali Sanela Klarić i Ibrahim Delić, a u ime Svjetske banke: Emanuel Salinas, Igor Palandžić i Samra Bajramović.
Obaloutvrde se finansiraju kreditom podignutim kod Svjetske banke. Naša stranka se u više navrata usprotivila načinu na koji se obaloutvrde grade – kao betonski zidovi koji sprečavaju pristup rijeci pa čak i pogled na nju.
Predstavnici Svjetske banke su izrazili zadovoljstvo sa svim projektima koji se tiču zaštite građana i imovine od poplava širom BiH.
Naša stranka je informisala Svjetsku banku o žalbama i o problemima vezanim za projekt u Goraždu, koji uključuju, između ostalog, i tvrdnje da su planirana rješenja neadekvatna, koja građanima umanjuju kvalitet života, ugrožavaju okoliš te fizički odvajaju građane od rijeke.
Svjetska banka je od predstavnika Naše stranke zatražila da se dostave činjenične i objektivne informacije o iznešenim tvrdnjama, naglašavajući da je pojašnjenje tvrdnji neophodno kako bi se pronašla praktična i izvediva rješenja. Istovremeno je Svjetska banka naglasila da rizik od poplava ostaje i da su poplave iz 2010. i 2014. dokaz uticaja kojeg poplave mogu imati za građane i imovinu u BiH. Svjetska banka je pokazala spremnost da čuje stavove građana Goražda i drugih lokaliteta duž rijeke Drine, te je ohrabrila sve da konstruktivno i zajednički rade na pronalaženju praktičnih i izvedivih rješenja. Svjetska banka naglasila je da građani Goražda trebaju biti uključeni u donošenje odluke koje će rješenje biti primjenjeno priikom izgradnje zaštite od poplava u njihovom gradu.
Predstavnici Naše stranke su zamolili da im se pošalju jasne instrukcije o mehanizmima za pritužbe te izvještaje o monitoringu i evaluaciji ovog projekta.
Iz Naše stranke su još jednom ponovili da im nije cilj spriječiti gradnju obaloutvrda, nego građanima Goražda pomoći da dobiju adekvatno rješenje zaštite od poplava po posljednjim standardima i s inovativnim dizajnom koji rijeku ne iskuljučuje, nego je vraća građanima u njenom punom sjaju.
Naša stranka će već sljedeće sedmice Svjetskoj banci dostaviti sve informacije te motivisati građane da se sami obraćaju sa svojim pitanjima direktno Svjetskoj banci.

Jasmin Alić povodom Čovićeve izjave: Mostaru od srca želim da u pogledu zajedničkog života svojih građana dostigne nivo Tuzle pa i da nam bude primjer

0

Povodom izjave Dragana Čovića da je Mostar multietničan grad te da bi volio da je i Tuzla takva, reagovao je Jasmin Alić, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Tuzli.
„Možda će to gospodina Čovića razočarati, ali, što se multietničnosti tiče, Tuzla nikad neće biti kao Mostar. Od početka rata to je bilo jasno. Tuzlaci bilo koje nacije nisu zatvarali Tuzlake bilo koje druge nacije u nekakve heliodrome gdje bi ih svirepo mučili. Također ih nisu koristili ni za prisilni rad. Naprotiv, Tuzlaci, bez obzira na naciju, stali su u odbranu svog grada i zajedno tako ostali do kraja rata.
Poslije rata, Tuzlaci nikad nisu birali u koji će dio grada izaći ili kupiti stan ili tražiti posao po svojoj nacionalnoj pripadnosti, što je, nažalost, i danas slučaj u Mostaru.
Činjenica jest da je danas u Tuzli 5.000 ljudi koji su se izjasnili kao Hrvati na popisu 1991. manje. Međutim, to se desilo zahvaljujući nacionalističkim politikama koje ljudima ne nude budućnost, a najgorljiviji eksponent te politike ste upravo vi, gospodine Čoviću. Moram reći i to da je broj Hrvata koji su napustili Tuzlu neuporedivo manji od broja Hrvata koji su napustili Mostar i razišli se po bijelom svijetu trbuhom za kruhom.
I jedna pouka gospodinu Čoviću. Manje-više svi veći gradovi u svijetu su multuetnični. To ne znači da u njima život nije ustrojen po principa rasne, etničke, vjerske ili neke druge segregacije. Multietničan je bio i Cape Town u vrijeme aparthejda. Ono što nama treba je interetničnost. To predstavlja gledanje na različitosti kao na bogatstvo, a ne kao na opasnost. Podrazumijeva saradnju, solidarnost i isprepletenost tih različitosti u svim segmentima života. Nadam se da će Mostarci i Mostarke to odabrati na sljedećim izborima koje ste im, između ostalih i vi, uskratili posljednih 12 godina. Istinski želim Mostaru da u pogledu zajedničkog života Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih dostigne nivo na kojem je Tuzla pa i da nam postane primjer tolerancije.“