Events - Naša stranka

Damir Arnaut pristupio Našoj stranci

0

Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pristupio je Našoj stranci. Ko je pratio njegov rad, kaže Arnaut, mogao je zaključiti da je to logičan slijed stvari: „Od novembra 2018. javno govorim da je patriotska dužnost ne ulaziti u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Upozoravao sam da neće biti moguće izboriti suštinske promjene niti vratiti povjerenje građana u institucije sistema. Sa rušenjem Vlade Kantona Sarajevo, za koju također već 14 mjeseci govorim da predstavlja prvu vlast građana za građane, ovo je dosljedan slijed, a Naša stranka logičan izbor. To je prva stranka koja je rezolutno odbila koaliranje s nacionalnim strankama, ostala dosljedna tome čak i do mjere da je to postalo neizostavni dio njenog imidža. Odgovara mi biti dio toga. Radi se i o ideološkoj i programskoj kompatibilnosti onoga što zagovaramo.“

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kaže da je Damir Arnaut sasvim sigurno jedan od najkvalitetnijih zakonodavaca i da je ponosan što je prihvatio poziv da se pridruži timu Naše stranke: „Ovo je prvi put na političkoj sceni Bosne i Hercegovine da neko ko je u vlasti svojevoljno odluči da bude opozicija zbog dosljednosti sebi i svom radu. Čast mi je biti u stranci koju takvi ljudi biraju. Takav čin dodatno opravdava naše postupke i ohrabruje nas da nastavimo istim putem. Javnost je upoznata koliko je gospodin Arnaut vrstan u svojoj primarnoj struci, pravu, ali i politici, što predstavlja značajno kadrovsko osnaženje za Našu stranku s kojim će biti lakše ostvariti sve za šta se zalažemo.“

Jasmin Alić: Politička zloupotreba skrnavljenja groblja jednaka je samom skrnavljenju

0

U tuzlanskom naselju Tetima oskrnavljeno je katoličko groblje. Groblje i mještane Tetime posjetio je Jasmin Alić, predsjednik Gradskog odbora Tuzla i član Komisije za ljudska prava, pravdu i građanske slobode pri Skupštini Tuzlanskog kantona:

„Ovo nije prvi put da se skrnavi katoličko groblje u Tetimi. Vrijeme je, međutim, da ovo bude zadnji put da tome svjedočimo te ću kao član Komisije za ljudska prava, pravdu i građanske slobode pri Skupštini TK učiniti da to tako bude.

Grozan je ovo čin, a posljedice nisu samo uvreda porodicama pokojnika koji su ovdje sahranjeni nego su i političke. Hrvatska demokratska zajednica objavila je da se ovdje radi o ugrožavanju Hrvata te prije završetka istrage ovog zločina prejudicirala njen ishod. U razgovorima sa stanovnicima Tetime čuo sam da se nikad u Tuzli nisu osjećali ugroženima zbog toga što su Hrvati te da ni sada ne osjećaju strah nego ovo smatraju činom pojedinaca čiji motivi mogu biti raznovrsni.

Molim ovom prilikom sve sudionike političkog života u Tuzli, ali i šire, da organima MUP-a pruže podršku da što prije provedu istragu, otkriju motive zlodjela i kazne počinioce, a ne da bez osnova prejudiciraju nešto za šta nemaju dokaze. Tako ćemo najbolje pomoći našim sugrađanima.“

BH blok Lukavac: Vratiti javnosti Televiziju Lukavac

0

Općinske organizacije Naše stranke i SDP-a pozivaju rukovodstvo Televizije Lukavac da informativni i politički program proizvode u skladu s postulatima novinarstva kakvi su neprostrasnost, nezavisnost i objektivnost. Smatraju da je televizija stavljena u službu političke promocije aktuelnog načelnika i novoformirane stranke čiji je član – Socijaldemokrata BiH.

„Posljednjih mjeseci svjedoci smo stavljanja javnog medija općine Lukavac, koji bi trebao biti servis svih građana, u službu i promovisanje samo jedne stranke i njenog osnivača. Od svog osnivanja RTV Lukavac nije zapamćena ovakva naklonost i ciljano favoriziranje novoosnovanog političkog subjekta kojem pripada i aktuelni načelnik Općine, dok drugi mogu biti zastupljeni malo ili nikako u ovisnosti kako to odredi uredništvo.

Činjenica je da je RTV Lukavac javni medijski servis svih građana koji poreski obveznici općine Lukavac plaćaju 440.000KM i minimum onoga što se očekuje je profesionalizam, nepristrasnost i objektivnost u radu. Nedavni odgovor glavnog i odgovornog urednika RTV Lukavac u one man showu u kojem govori o tome kako se politički subjekti trebaju prethodno edukovati kako bi učestvovali u izbornom procesu te kako se na novinarstvo vrši pritisak i pokušava zloupotrebljavati medijski prostor je neprihvatljiv jer zaboravlja navesti primjer klasičnog pritiska na medije i zloupotrebu aktuelnog načelnika na posljednjoj, vanrednoj sjednici OV Lukavac, kada je isti naredio kamermanu RTV-a da okrene kameru u pravcu kojem on zapovjeda i time se stavio u ulogu glavnog kreatora uređivačke politike RTV Lukavac.

Niz je primjera u kojima načelnik Općine zauzima najviše prostora promovišući sebe i svoju najnoviju političku stranku na javnom servisu, međutim posljednji primjer je prevazišao sve profesionalne norme i eklatantno demonstrirao pristrasnost. Naime, postavlja se pitanje šta radi ekipa RTV Lukavac na Izbornoj konferenciji GO SD BiH Tuzla? Zašto je to bitno za Lukavac? Na istoj konferenciji u Tuzli se obraća načelnik Općine Lukavac (najavljen u prilogu emisije LTV aktuelno kao načelnik Općine Lukavac), zašto i kakve benefite to donosi našim građanima? Prilog koji se emituje u udarnom terminu, LTV aktuelno, koji traje oko 19 minuta, trećinu vremena ispunjen je obraćanjem samog načelnika na stranačkoj konferenciji i njegovog tuzlanskog kolege. Još jednom se postavlja pitanje zašto je to bitno za Lukavčane? Očito je iz navedenih primjera da je naš javni servis stavljen u funkciju propagande načelnikove najnovije stranke, što je za građane općine Lukavac koji ga finansiraju apsolutno neprihvatljivo. Na kraju, pozivamo uredništvo i direktora JU RTV Lukavac da uređivačku politiku vrate u okvire profesije, poštujući objektivnost i nepristrasnost. Također pozivamo UO JU RTV Lukavac da, pored navedenog, koriguje i rukovođenje javnom ustanovom te javnost upozna sa informacijom koliko uposlenika je steklo pravo za odlazak u penziju a još uvijek su u radnom odnosu i da javnosti napokon dobije odgovor i ugovor, koliko je RTV Lukavac platila iz džepa građana koncert Halida Bešlića 2019. godine u okviru Sajma LIST?“

Irma Baralija: Univerzitet Džemal Bijedić – propadanje u režiji SDA

0

Osam univerziteta iz BiH se našlo na posljednjem rangiranju univerziteta iz cijelog svijeta koji je objavila platforma Webimetrics. Među 4.500 svjetskih univerziteta nema Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Tim povodom reagovala je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija:

“Za stanje zahvaljujući kojem Univerzitet Džemal Bijedić ne može dobaciti čak ni do posljednjeg mjesta na svjetskim mjerenjima uspjeha i kvalitete nastave i kadra direktno je odgovorna SDA. Ta stranka ne pušta Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture u HNK već godinama. Posljednja tri ministra (Hadžović, Hadžiomerović i Dželilović) su iz njenih redova. Rezultat tog vladanja je potpuno urušavanje jedne od dvije najvažnije visokoobrazovne ustanove u Hercegovini. Profesori i profesorice na Univerzitetu su u najnezavidnijem položaju u odnosu na kolege na drugim univerzitetima. Plate su najniže, najopterećeniji su nastavom, dešava se i da jedna osoba predaje devet predmeta, što im ne ostavlja vremena ni da se pripreme za nastavu a pogotovo ne da istražuju i objavljuju radove, učestvuju na konferencijama itd. SDA je učinila da Univerzitet postane fabrika u kojoj je glavni fokus proizvodnja kakve-takve nastave, a naukom se ne bavi niko. Mnogi jer ne znaju, a dio njih jer nema vremena.

Posljedično, sve manje studenata se odlučuje studirati na Univerzitetu Džemal Bijedić. Poznato je da postoje odsjeci na koje se posljednjih par godina nije upisao baš niko, kao što je Odsjek za bosanski jezik i književnost. Dok se deklarativno bori za bosanski jezik, SDA istovremeno uništava sve uslove da taj jezik bilo ko studira.

Za postojeće stanje dio odgovornosti snosi i, sad već bivša, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović. Na poziciju ministrice podnijela je ostavku i bilo bi čestito da su neki od razloga za taj čin upravo stanje u obrazovanju u Federaciji, pogotovo na Univerzitetu Džemal Bijedić, za šta je imala informacije iz prve ruke jer joj je to bila matična kuća. Ministrica je podnijela ostavku jer je žurno trebala preuzeti mjesto ambasadorice u Švedskoj. Faktički je nagrađena za katastrofalno stanje u obrazovanju koje iza sebe ostavlja.

Ne očekujemo poboljšanje. SDA do toga ne može dovesti jer nema kapaciteta. Ono što se mora jest osvještavati birače za to ko je uzrok naše zajedničke propasti i samo njihovim silaskom s vlasti možemo se nadati početku boljih vremena.“

Realizirana inicijativa Enise Spahić – sanacija trotoara

0

Na septembarskoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad, vijećnica Naše stranke Enisa Spahić, na molbu građana tražila je sanaciju oštećenog trotoara u ulici Adija Mulabegovića. Oštećenje je onemogućavalo normalno kretanje pješaka, a posebnu opasnost predstavljalo je za kretanje djece i osoba s invaliditetom. Ovim putem želimo obavijestiti građane da je  trotoar saniran.

Na fotografijama ispod vidljivo je stanje prije i nakon sanacije.

Omer Berbić: Bolje je za mlade da se Fadil Novalić ne brine o njima

0
omer berbic govor

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je rekonstrukciju Vlade FBiH te mogućnost otvaranja novih ministarstava, između ostalih i ministarstva mladih. Tim povodom reagirao je Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

„Fadil Novalić, njegova stranka SDA i njihovi koalicijski partneri imali su bezbroj prilika da se bave mladima kroz postojeća ministarstva. U opseg djelovanja bilo kojeg od njih ulaze i mladi. Zar nije segregacija gorući problem mladih u FBiH? Ako Federalno ministarstvo obrazovanja ne može uticati na implementaciju sudske odluke o ukidanju dvije škole pod jednim krovom, čime nas premijer Novalić može ubijediti da će to moći ministarstvo mladih? Ministarstvo kulture dosad nije ništa uradilo na zadovoljenju kulturnih potreba mladih uslovljenih novim tendencijama u polju kulture. Tako, naprimjer, mladi koji se bave košenjem trave mogu učestvovati u Danima kosidbe na Kupresu, koje resorno federalno ministarstvo izdašno finansijski podržava, ali mladi koje zanima savremena umjetnost, nemaju podršku ministarstva ni kao konzumenti ni kao umjetnici. Šta će ministarstvo za mlade promijeniti u tom smislu?

Šta je, naprimjer, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta učinilo na suzbijanju egzodusa mladih iz BiH? Da li je svojim djelovanjem uticalo na ostanak ijednog mladog čovjeka u ovoj zemlji? Da jest, ne sumnjamo da bi se time pohvalili.

I da ne nabrajam dalje. Ministarstvo za mlade neće doprinijeti ničemu čemu dosad nisu doprinijela postojeća ministarstva od kojih svako ima osnova da dio svog djelovanja posveti mladima. Fadil Novalić dobro zna da je javnost osjetljiva na mlade i zato ih se sada sjetio da stvori privid brige o njima kroz formiranje ministarstva za mlade. Formiranje novih ministarstava radi se u cilju nalaženja novih fotelja za nezajažljive apetite SDA-ovih koalicionih partnera i uhljebljavanje stranačkih poslušnika.

Sve čemu su se SDA i njeni koalicijski partneri odlučili sistemski posvetiti kroz rad nekog ministarstva, sistemski je uništeno. Ne želimo da se to desi i mladima.“

Tarik Tanović: Moralna obaveza je biti na strani demonstranata na Uborku

0

Građani su i jutros nakratko blokirali prilaz mostarskoj deponiji Uborak. U Gradskom odboru Naše stranke Mostar ova građanska akcija je opravdana i podržavaju je. Kažu da problem deponije Uborak u sebi sažima sve probleme upravljanja Mostarom – „neodgovornost, bezobrazluk i nesposobnost“.
Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar, kaže:

„To što građani rade može samo ubrzati rješenje problema deponije. U Mostaru je politički život, u smislu parlamentarnog djelovanja kroz Gradsko vijeće, blokiran. Mostar nema Gradsko vijeće. O direktnoj demokratiji da ne govorimo. Nije ništa drugo preostalo nego građanska akcija koja bi nametnutu nam vlast prisilila da radi na stvarima ključnim za život grada, a takvo je pitanje deponije. Međutim, pitanje je da li se uopšte ima koga natjerati. Da li trenutno u Mostaru ima i te nametnute vlasti? Gradonačelnik Bešlić, ili neko iz njegovog ureda, mora se obratiti građanima i reći da li je on, zbog svog zdravstvenog stanja, u mogućnosti da obavlja dodijeljenu mu funkciju te, ako nije, ko uopšte upravlja gradom? Također, građani pod hitno moraju dobiti neki odgovor u vezi s deponijom.

U ovakvom stanju, građani i trebaju da preuzimaju odgovornost nad svojom sudbinom. Oni to rade dostojanstveno, mirno, bez ugrožavanja bilo koga i moralna obaveza je biti na njihovoj strani.“

Marinković-Lepić: VSTV nema uporište ni u čemu osim u samovolji vlastitog predsjednika

0

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, inicirala je tematsku sjednicu o pravosuđu u BiH uz izričit zahtjev da joj prisustvuje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Njena inicijativa je prihvaćena.

Milan Tegeltija i Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, dosad su slične zahtjeve parlamentaraca ocjenjivali kao ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa. Lepić kaže da oni zamjenjuju teze: „Nezavisnost pravosuđa ugrozio je VSTV na čelu s gospodinom Tegeltijom. Parlament BiH pravosuđu pokušava vratiti kredibilitet. Misija VSTV-a je da osigura profesionalno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe s ciljem da svaki građanin ima jednak pristup pravdi i bude jednak pred zakonom. Nema građanina u BiH koji vjeruje da je VSTV u sadašnjem sastavu sposoban da tu misiju provodi u djelo. Naše pravosuđe je preopterećeno aferama a u neke od glavnih uključeni su i članovi VSTV-a. Najpoznatija je ‘potkivanje’ zahvaljujući kojoj je gospodin Tegeltija postao poznat cjelokupnoj bh. javnosti.

Tu su i brojne druge koruptivne afere, zatim afere u vezi s podnošenjem imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ocjenjivanjem rada te postupkom imenovanja sudija i tužilaca.

Osim građana, sumnju u VSTV izrazila je i međunarodna zajednica. Prisjetimo se pisma Misije OSCE, Ambasade SAD-a i Delegacije EU VSTV-u u kojem se izražava zabrinutost upravo zbog gore navedenih stvari. Nepovjerenje međunarodne zajednice u VSTV najjasnije je izraženo u izvještaju stručnjaka za vladavinu prava kojeg je u decembru prošle godine u Briselu predstavio Reinhard Priebe Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima Bosne i Hercegovine.

Ukratko, VSTV nema uporište više ni u čemu osim u samovolji vlastitog predsjednika koji tu samovolju proglašava nezavisnošću.“

Zastupnica Marinković Lepić posebno problematičnom smatra činjenicu da se Tegeltija nije pojavio na sjednici Zastupničkog doma PS BiH kad je tom tijelu podnesen izvještaj o radu  VSTV-a. Na toj sjednici svi su se zastupnici negativno izjasnili o izvještaju. To je razlog zašto posebno insistira na njegovom pojavljivanju na tematskoj sjednici:
„Gospodin Tegeltija mora da da odgovore o aferama u pravosuđu, jer je VSTV odgovoran za cjelokupno pravosuđe, ali i o onima koje se odnose lično na njega i članove VSTV-a. Mora da da odgovore da li se uopšte krenulo i dokle se došlo s ispunjavanjem zahtjeva koje pred BiH postavlja Priebeov izvještaj, a prije svega s vraćanjem povjerenja građana u pravosudne institucije. Posebno me zanima koliko bi na povratak tog povjerenja uticala njegova ostavka.“

Naša stranka Lukavac: Hitno sanirati kanalizacione otvore u blizini Doma zdravlja

0

U neposrednoj blizini Doma zdravlja Lukavac, nalazi se otvoreni kanal ispunjen kanalizacijskim i drugim vrstama otpada.

Iz Općinskog odbora Naše stranke su uputili Općini Lukavac zahtjev da općinska komunalna inspekcija poduzme sve mjere za sanaciju a izvođaču radova, odnosno nadzornicima radova izrekne zakonom predviđene sankcije

„U blizini Doma zdravlja nedavno su izvođeni infrastrukturni radovi sa podzemnom ugradnjom kanalizacionih cijevi koje su ostavljene na otvorenom. Pored toga što je ovaj način odvodnje fekalnog otpada nezakonit, tužna je ironija da se izvor zaraze nalazi u neposrednoj blizini Doma zdravlja u kojem egzistira Služba za epidemilogiju.

Ugroženo je javno zdravlje, prije svih stanovnika tog dijela grada, ali i svih građana koji tuda prolaze, najviše ljudi koji idu u Dom zdravlja, dakle onih koji su već bolesni. Tražili smo promptnu reakciju i čekamo odgovor opštine koji bismo trebali dobiti najkasnije u naredna tri dana“, reklu su iz Općinskog odbora Naše stranke Lukavac.

Uskostranački obračuni Kasumovića i SDA paralizuju život u Zenici

0

Sukob dva nivoa vlasti (gradskog i kantonalnog) vodi se više od tri godine. U ovim danima  dostiže svoj vrhunac i paralizuje rješavanje akutnih problema u Zenici. S tim u vezi oglasio se Kantonalni odbor Naše stranke u ZDK.

“Niz životno važnih pitanja za građanke i građane Zenice i Zeničko-dobojskog kantona koja su nedavno dramatično aktualizirana ne mogu biti riješena niti stavljena u demokratsku proceduru zbog konstantnog sukoba dvije političke opcije koje su na vlasti u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Naime, obje suprotstavljene opcije ispražnjene su od bilo kakvog ozbiljnijeg političkog sadžaja, konstruktivnih javnih politika, zalaganja za javni interes i mogu se svesti na puku borbu za vlast. Rezultat tog sukoba i instrumentalizacije gradskih i kantonalnih institucija je da nijedan akutni problem Grada nije riješen nego je usljed ovog sukoba uvećan.

Najsvježiji primjeri su slučajevi Zenicatransa i Interventne kardiologije. Podsjetimo, slučaj Zenicatransa su i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenica, i SDA, koja čini vlast na kantonalnom nivou, iskoristili za međusobno optuživanje. Zbog nemogućnosti rješavanja problema Zenicatransa od strane lokalnih i kantonalnih nadležnih organa vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenica Meliha Salčinović bila je prinuđena podnijeti prijavu SIPA-i. Također, podsjećamo da je projekat Interventne kardiologije zaustavljen, na što je reagovao Gradski odbor Naše stranke, zbog administrativnih barijera oko predviđenog zemljišta za gradnju i nemogućnosti iznalaženja rješenja između dva nivoa vlasti Grada Zenice i kantonalne Vlade. Sličan primjer paraliziranja sistema je i opstrukcija inicijative Naše stranke za održavanje Tematske sjednice u Skupštini ZDK od strane sekretara Stručne službe.

Posljedice uskostranačkih interesa i sukoba Kasumovića i SDA za građane su nemjerljive. Dio tih posljedica se manifestira u činjenici da ovih dana vlast ništa konkretno ne poduzima da građani ne udišu enermno zagađen zrak, da se stvorio kolaps u gradskom javnom prevozu, te da svakodnevno kardiološki problemi građana, koji bi mogli biti spriječeni realizacijom projekta Interventne kardiologije, rezultiraju čestim smrtnim ishodima.”

VELIČINA TEKSTA
KONTRAST