Na 16-oj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad vijećnica Naše stranke Enisa Spahić podnijela je dvije inicijative koje se tiču javnog zdravlja i higijene.

Obje su podnijete na insistiranje građana.

Prva se odnosi na dimnjak ćevabdžinice Desetka na Bulevaru branilaca Dobrinje iz kojeg dim i miris ulaze u okolne stanove.

„Ovaj problem je ranije rješavan postavkom fasadnog dimnjaka cijelom visinom stambene zgrade u kojoj je smješten poslovni objekat čime je eliminisan svaki vid narušavanja zdravlja i kvaliteta života stanara.

Međutim, trenutni zakupac poslovnog prostora je dimnjak ćevabdžinice postavio na samo jedan metar udaljenosti od ranije postavljenog fasadnog dimnjaka. Smatramo da bi ovaj problem bilo vrlo jednostavno riješiti spajanjem na ranije postavljeni fasadni dimnjak“, kaže Spahić.

Iz iste ćevabdžinice, ali i iz pekare Europa San te fast fooda Doner u kontejnere ispred zgrade u ulici Mustafe Kamerića na broju 12 odlaže se organski otpad.

„Stanari svakodnevno strahuju od mogućih zaraznih bolesti pogotovu u nadolazećem ljetnom periodu i traže hitno rješavanje ovog problema kroz urgenciju uslužnim radnjama na odlaganje organskog otpada na neko drugo mjesto, češćim pražnjenjem kontejnera, redovnijim obilaskom  eko-policajca ovog dijela ulice“, rekla je Spahić.