Vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad Enisa Spahić podnijela je inicijativu za vraćanje iznosa jednokratne pomoći oboljelim od celijakije na visinu iz 2017. godine.
„Općina Novi Grad je za oboljele od celijakije u 2017. godini izdvajala 500 KM jednokratne pomoći na godišnjem nivou, u 2018. i 2019. godini iznos je bio 400 KM, a prema nezvaničnim informacijama u ovoj godini taj iznos bi mogao biti 300 KM.
Poređenja radi, jednokratna pomoć oboljelima u općinama Ilidža, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo iznosi 500 KM“, kaže Spahić.
Ona smatra da traženi iznos općina može s lakoćom podnijeti: „To bi značilo dodatnih 4000 KM godišnje za 20-ak oboljelih sa područja naše općine, što zaista nije veliki iznos, ali bi puno značio našim oboljelim sugrađanima.“
Spahić također traži da se ukine predračun za oboljele prilikom apliciranja za sredstva a da umjesto toga račune za kupljenu bezglutensku hranu predaju na kraju godine.
Bezglutenska hrana je obavezna za oboljele od celijakije jer glavni simptom te bolesti jest loša reakcija na gluten zbog čega se razvija upala crijeva, nastaju probavne smetnje i sl.