Elvis Vreto, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža i kandidat za Skupštinu KS na predstojećim izborima, u intervjuu za Fokus.ba oštro je osudio nedavno napuštanje sjednice Skupštine KS od strane zastupnika SDA i SBB-a.

“Imamo u ovom slučaju zastupnike koji ne odgovaraju nikome osim, izgleda, političkoj stranci koju predstavljaju”, izjavio je Vreto.

Za portal Fokus.ba Vreto je govorio i o brojnim problemima s kojima se susreću građani Kantona Sarajevo, objasnio je razloge svoje kandidature za Skupštinu KS i iznio svoja očekivanja od predstojećih izbora.

Kako gledate na nedavni slučaj napuštanja sjednice Skupštine KS od strane SDA i SBB-a i šta je po vama dugoročno rješenje za zdravstvo u KS?

Neprimjereno je i bezobrazno prema građanima koji su izabrali zastupnike da napuštaju sjednice i odbijaju raditi svoj posao, većina je profesionalizirala svoj radni status i zaposlenici su Skupštine Kantona, imaju ogromna primanja, umjesto da rješavaju probleme i ispunjavaju svoje obaveze isti se odlučuju da napuste ili ne prisustvuju sjednici. Rješenje je da se uvedu mjere, tj. izmijene propisi, definišu pravila i ukinu sve beneficije i pogodnosti koje zastupnici uživaju.

Osim toga, u konkretnom slučaju treba definisati da taj mjesec neće dobiti platu ili paušal zbog povrede radne obaveze (profesionalni) ili u slučaju paušala  (neprofesionalni) koji odbijaju raditi. Građani Kantona Sarajevo, kao i cijele BiH, za svoje pogrešne postupke snose odgovornost i plaćaju raznorazne kazne opravdano ili ne, dok, s druge strane, imamo u ovom slučaju zastupnike koji ne odgovaraju nikome osim, izgleda, političkoj stranci koju predstavljaju. Građani će na izborima 7. oktobra upravo birati žele li rješenja, kako sam i naveo, ili nastavak neprimjerenog ponašanja onih koji ih predstavljaju.

Konkretno po pitanju zdravstva imamo tim ljudi koji je pripremio plan naših aktivnosti i rješenja koje imamo namjeru provesti u djelo, ako budemo izabrani: paket osnovnih zdravstvenih usluga za sve građane, koji bi uključivao i lijekove s esencijalne liste, zalažemo se za princip da novac prati pacijenta, da značajno smanjimo liste čekanja, zdravstveno opismenjavanje građana, itd.

Vijećnik ste Naše stranke na Ilidži, općini koju potresaju brojne afere i krivične prijave protiv načelnika Memića. Počinje i izgradnja novih zgrada, a već izgrađena naselja još nisu dobila obećane parkinge, škole, obdaništa… Vaš komentar?

Kao aktualni vijećnik, šef Kluba vijećnika Naše stranke Ilidža i član kolegija Općinskog vijeća često sam upozoravao kako na sjednicama kolegija i Vijeća, tako i saopštenjima da Općinsko vijeće ne smije biti u sjeni odlučivanja, već da isto mora preuzeti odgovornost za svoj rad u skladu sa svojim nadležnostima. Nažalost, pojedine odluke i zaključke koji su dobri, a Općinsko vijeće ih usvoji, drugi organ odlučivanja u općini (načelnik) ne provodi ili djelimično provodi u praksi. Takvi postupci kod građana izazivaju opravdano negodovanje, što je odgovornost parlamentarne većine u vijeću SDA-SBB.

Izgradnja infrastrukture i uslova za normalan život moraju biti prioritet, to trenutno na Ilidži nije slučaj.  Uzmite glavni dokument Općine kao što je budžet, koji jasno ukazuje da sredstva građana usmjeravaju više na troškove rada administracije a manje na investicije i rješavanje problema po naseljima. Načelnik u svom radu po samoj funkciji treba da snosi odgovornost i za sve što čini pogrešno, odnosno  mora biti predmetom provjere  od institucija koje su zadužene za provjeru ispravnosti rada. Po pitanju planiranja prostora i izgradnje, zadnji konkretan primjer je RG plan Stup.

Općinsko vijeće je usvojilo isti uz saglasnost građana MZ Stup uz izmjene i zaključke, što je obavezalo načelnika da se prvo na Stupu počne s izgradnjom škole i druge potrebne infrastrukture prije početka izgradnje zgrada. Nažalost, to se nije ispoštovalo i naredna sjednica Vijeća će biti prilika da se takva praksa zaustavi jer je ista direktni napad na odluke i zaključke Općinskog vijeća.

Intervju u cijelosti možete pročitati na Fokusu.