Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Elvis Vreto podnio je četiri zastupničke inicijative koje se tiču problema vezanih za saobraćaj u kantonu.

U prvoj inicijativi, zastupnik Vreto traži hitnu rekonstrukciju tramvajskih šina na raskrsnicama na Stupu kod pijace Heco i kod Energoinvesta, na Čengić Vili na mjestu tramvajske okretaljke, na Dolac Malti, na pješačkom prelazu preko tramvajske pruge kod hotela Novotel, na kružnom toku na Ilidži, te na raskrsnici Skenderija. U obrazloženju inicijative stoji kako hitnu rekonstrukciju treba izvršiti zbog ubrzavanja saobraćaja na ovim mjestima koji je zagušen radi oštećenja na prelazima preko šina, ali i zbog toga što je povećana opasnost od iskakanja tramvaja iz šina kao što je nedavno bio slučaj na raskrsnici na Dolac Malti. S obzirom na to da se iduće godine očekuje rekonstrukcija kompletne tramvajske pruge, ove hitne intervencije su potrebne do perioda planirane rekonstrukcije.

Vreto traži i rekonstrukciju i sanaciju pješačkih staza i saobraćajnice u ulicama Majdanska  i Bajrama Zenunija u Općini Novi Grad (preko puta Općine Novi Grad), te produženje lijeve isključne saobraćajne trake iz pravca Grada kod Energoinvesta na Stupu. Produženje ove trake je neophodno zbog porasta broja stanovnika u naselju Stup-Tibra, zbog čega je povećan i broj motornih vozila što dovodi do zagušenja saobraćaja i povećanja rizika po učesnike u saobraćaju.

Na kraju, u posebnoj inicijativi Vreto traži da Inspekcija za saobraćaj  provede odluku Ministarstva za fijakerski saobraćaj u saradnji s Općinom Ilidža koja treba da propiše izgled uniformi fijakerista. Naime, Javna ustanova za zaštićena prirodna područja je planom nabavki osigurala sredstva za nabavku uniformi fijakerista te vreća za zbrinjavanje konjskog izmeta, no sredstva se ne mogu realizovati zbog navedenih administrativnih prepreka. „Molim ministarstvo saobraćaja da poduzme sve aktivnosti sa Općinom Ilidža i riješe administrativne prepreke kako bi se omogućila realizacija planiranih aktivnosti kako bi Velika aleja i Vrelo Bosne dobilo konačno zasluženi izgled i po tom osnovu i zadržalo epitet jednog on najljepših mjesta koje posjećuje veliki broj  građana i turista“, stoji u inicijativi.