Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, podnio je inicijativu prema kantonalnom ministarstvu privrede kojom traži poništavanje i ponovnu provedbu postupka odabira privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo na projektu „Zamjena i ugradnja LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom na području Kantona Sarajevo“.

„Ko je ponudio najpovoljniju cijenu zamjene sadašnje rasvjete LED rasvjetom, dobio je provedbu projekta. Međutim, u ovom slučaju najpovoljnija cijena ne igra nikakvu ulogu, ovdje je važan period povrata investicije o čemu nije vođeno računa“, kaže Forto.

Radi se o tome da je zamjena konvencionalne ulične rasvjete LED tehnologijom u svojoj suštini projekat unapređenja energijske efikasnosti i ključni kriterij za ovakve projekte ne može biti današnja cijena, već ukupne uštede. Ukupne uštede se mjere povratom investicije u određenom periodu. Tako je izvjesno da bi neki od ponuđača u ovom trenutku ponudili skuplju tehnologiju, ali bi se ukupne uštede pokazale bržim povratom investicije, što bi tog ponuđača stavilo ispred, a ne iza jeftinijeg ponuđača.

Prema Fortinim riječima, postupak odabira je bio nepravedan jer je diskvalificirao potencijalne partnere iz Bosne i Hercegovine: „Ključni kriterij za učešće privatnih partnera u natječaju bilo je njihovo učešće na istim projektima u posljednjih pet godina čija je minimalna vrijednost iznosila 30 miliona KM. Ovaj kriterij isključio je sve firme iz Bosne i Hercegovine. Kako ovakvih projekata ima napretek u cijelom regionu, potrebno je razmotriti mogućnost da se upravo ovakvim projektima firmama iz BiH omogući sticanje potrebnih referenci kako bi mogle učestvovati na istim ili sličnim natječajima širom regije i Evrope.“

Projekti energijske efikasnoti poput ovog se gotovo isključivo finansiraju iz izuzetno povoljnih kreditnih i nepovratnih fondova Evropske unije i neobično je da je izabran uopšte model javno-privatnog partnerstva, jer takav projekt u cijelosti može iznijeti državna firma. Zbog svega navedenog, natječaj je neophodno poništiti i raspisati novi.