Od 1. septembra svi centralni domovi zdravlja raditi do 22 sata, a ostali do 20 sati, dok će domovi zdravlja Centar i Novo Sarajevo raditi neprekidno.

Dogovor je to premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj s direktorima Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i JU Dom zdravlja KS, Sebijom Izetbegović, Zlatkom Kravićem i Fuadom Husićem.

U Našoj stranci smatraju da ovaj potez ne služi građanima već raspoređivanju politički uposlenog kadra.

“Usluge porodične medicine su svakog dana građanima dostupne do 20h. Produženjem radnog vremena neće se postići ništa. Osim toga, kontinuirana je priča o nedostatku kadra u porodičnoj medicini, o pedijatriji da ne govorimo. Najpotrebniji kadar neće moći biti zaposlen jer ga prosto nema toliko. Uvođenjem dežura otvara se i rizik da iskusni i najkvalitetniji pedijatri potraže posao u privatnoj praksi, što bi dodatno oslabilo kapacitet domova zdravlja u liječenju djece.

Umjesto toga, potrebno je osnažiti hitnu pomoć koja nema dežurnog pedijatra. Ovo nije reforma zdravstva, a nije ni reorganizacija. Ovo je predizborna priča kojoj je cilj dati smisao lošoj kadrovskoj politici kako bi se višak zaposlenih stranačkih kadrova u zdravstvu bolje rasporedio.”