Predstavnici šest političkih stranaka (Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Narod i pravda i Nezavisna bh. lista) koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo danas su potpisali usaglašene principe i mjere djelovanja u Kantonu Sarajevo.

Pored potpisivanje programskog dokumenta, predstavljen je mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović u ime domaćina otvorila je konferenciju za medije te najavila potpisivanje programskog dokumenta sarajevske šestorke.

“Programski dokument sadrži 29 mjera, koje su usmjerene na poboljšanje života građana”, istakla je ovom prilikom Omerbegović-Arapović.

Mandatar nove Vlade KS Edin Forto kazao je da se ova većina okupila oko danas potpisanog programskog dokumenta.

“Neke od ovih mjera oslikavaju nešto za šta se borimo. Neke mjere će biti realizirane u kratkom periodu, a neke nećemo stići u ovom mandatu. Moju kandidaturu treba da potvrdi Skupština KS. Do kraja ovog mjeseca će KS dobiti novu vladu”, istakao je Forto.

Dodao je da atmosfera između partnera dobra, te da svi odustaju od onog što bi najviše željeli.

“Uradit ćemo budžet što je prije moguće i da bude što kvalitetniji dokument. Bit će to novi budžet ove skupštinske većine”, naglasio je Forto.

On je posebno je istakao jednu od 29 mjera, a to je nulta tolerancija korupcije.

Komentarišući problem s kvalitetom zraka, Forto je kazao da svakog decembra građani Sarajeva dišu otrovan zrak.

Uvest ćemo neke hitne mjere, ali na ovom problemu treba dugoročno raditi”, poručio je Forto.

Tekst u cijelosti možete pročitati na Radiosarajevo.ba.