Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo dodijelio je sredstva iz tekuće rezerve Fudbalskom klubu Novo Sarajevo.

Dženan Tikveša, član Općinskog odbora Naše stranke Novo Sarajevo, tu odluku smatra štetnom jer su njom, kako kaže, zloupotrebljena sredstva rezerve a u igri je i klijentelizam jer Fudbalski klub Novo Sarajevo posljednju takmičarsku sezonu odigrao je 2016/2017.

„Sredstva tekuće budžetske rezerve namijenjena su za hitne i nepredvidive situacije: zemljotres, poplave, suše, požare, klizišta itd. Ukratko, radi se o izdacima koji nisu mogli biti predviđeni prilikom izrade budžeta.

To nikako ne može biti klub iz kantonalne lige, koji je pritom prestao s takmičenjima.

Nedžad Koldžo je upravo takvom klubu dodijelio 5.000 KM. Inače, iznose do 20.000 KM, kad je u pitanju budžetska rezerva, načelnik može samoinicijativno donijeti. Pretpostavka je da će te dodjele biti u skladu s kriterijem hitnosti i važnosti za cjelokupnu zajednicu. Tačnije, pretpostavka je da niko neće zloupotrebljavati poziciju lidera jedne lokalne zajednice da sredstva namijenjena za slučaj nevolje i stradanja klijentelistički zloupotrebljava. Upravo zbog te pretpostavke ne postoje nikakve sankcije.

Međutim, postoji sud javnosti. Građani ne znaju dovoljno na šta sve načelnik troši njihova sredstva i ovo je način da saznaju. Nakon 14 godina vladanja, načelnik se očigledno suviše opustio i vrijeme je da mu ugledamo leđa.“