Na jučerašnjoj sjednici OV Lukavac vijećnici su usvojili Plan parcelacije za izgradnju dva kolektivna stambena objekta s garažama i sportskim poligonom. Riječ je o parcelama koje se nalaze iza zgrade Luciana B3. Iz Općinskog odbora Naše stranke Lukavac, apelovali su na vijećnike da to ne rade jer parcelacijom za djecu, rekreativce i uopće građane nije ostavljeno ništa.

Nakon usvajanja parcelacije na čin vijećnika osvrnuo se Dino Osmanović iz Općinskog odbora Naše stranke.

„Usvojena je parcelizacija zemljišta u kojoj za djecu, rekreativce, generalno građane nije ostavljeno ništa što bi na bilo koji način zadovoljilo njihove potrebe i pojam grada diglo na novi nivo. Ovim je vladajuća nomenklatura nastavila dio grada uništavati i pretvarati u betonsku površinu koja će biti pogubna u vremenu koje dolazi. Vijećnici su glasali za megalomanske interese investitora, a ne interese grada i građana. Bila su dva vijećnička zahtjeva – da se prijedlog vrati na doradu zbog previše betonske površine koja već sada ugrožava taj dio grada, dok je drugi vijećnik konstatovao da se prvo usvoji Regulacioni plan, a tek onda raspravlja o ovim projektima. Kada je trebalo tačku staviti na glasanje, Predsjedavajući vijeća, Mehmed Suljić nije na glasanje stavio vijećničke prijedloge. Rekao je: „Znam ja da to trebam da stavim, ali znam isto tako da 1000 posto neće proći nijedno.“

Ovim je i formalno dokinuta mogućnost zastupanja interesa građana. Ovim je predsjedavajući rekao čiji su interesi najpreči i nema potrebe baviti se dodatno igranjem zakona i pravila kad će svakako sve biti isto. Takav stav podržali su vijećnici SDA, Stranke za BiH, LDS, PDA, pripadnici nacionalnih manjina i novi partneri iz DF-a, kao i vijećnik Jakub Mahovkić iz SDP-a.