Članovi Naše stranke Lukavac već nekoliko godina bore se da kroz inicijative zaštite preostale zelene površine u Lukavcu, kao i obnove postojeća dječija igrališta.

„Problem nedostatka opremljenih dječijih igrališta i uništavanja preostalih zelenih površina na opštini Lukavac je nešto na što upozoravamo godinama, ali vlasti se prave gluhe“, kaže Dino Osmanović, potpredsjednik OO Naša stranka Lukavac.

Opravdanost zahtjeva na kojima insistira Naša stranka Osmanović vidi i u projektu koji se realizirao lukavački Centar za kulturu: „Nedavno je naš grad dobio moderno opremljeno dječije igralište na kojem svakodnevno možemo sresti veliki broj mališana. To je pokazatelj da Lukavcu, ali i drugim mjesnim zajednicama na području opštine, treba mnogo više sličnih projekata. Lukavac sa svojih 12.000 stanovnika došao je u situaciju da ima jedno moderno opemljeno dječije igralište, dok više ne postoji nijedan koliko-toliko opremljen sportski poligon“.

On smatra da više izgovora za nemar prema parkovima i igralištima nema s obzirom na općinska ulaganja u stvari koje nisu od prioritetnog značaja stanovništvu: „Niko nas ne može uvjeriti da nema novca za ovakve projekte, kada Općina može izdvojiti 28.000KM za koncert Halida Bešlića u trajanju od 90 minuta, klizalište koje aktivno traje 15 dana, a izdvoji se oko 30.000KM, kao i za političke stranke za koje se izdvaja 35.000KM. Za taj novac, Lukavac bi u jednoj godini dobio četiri igrališta identična onom ispred Centra za kulturu koje je sa podlogom (7.000KM) koštalo 21.000KM. Preostalim novcem bi se mogla urediti postojeća igrališta. Već više od 20 godina slušamo priče, a ništa se nije uradilo za mlade kojih je sve manje u našem gradu i vjerujemo da je vrijeme da se to promijeni, a mogu, samo da hoće.“

U suprotnom, kaže Osmanović, i ovo jedno napravljeno igralište moglo bi biti brzo neupotrebljivo i treba rasterećenje.